Äntligen vaknar Miljöpartiet

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Per Bolund. Foto: Noella Johansson/TT

Debatt. I sa finansmarknadsminister Per Bolund att Miljöpartiet kommer att fokusera på att skapa större möjligheter för Sveriges företag att växa och expandera. Kanske kommer MP nu att damma av de förslag till förbättringar för småföretagen som partiet så gärna ville införa i opposition?

Miljöpartiet vill utöka regeringens växa-stöd till att omfatta även aktiebolag.

Det är ett förslag som Småföretagarnas riksförbund välkomnar.

Småföretagarna har tidigare riktat stark kritik mot växa-stödet eftersom det enbart vänder sig till ensamföretagare som driver enskild firma, och inte till företagare med aktiebolag. Att finansmarknadsminister Per Bolund och Miljöpartiet nu vill utöka växa-stödet till att även omfatta denna grupp är ett steg i rätt riktning.

För Småföretagarna är det utomordentligt viktigt att alla företag, oavsett företagsform, omfattas av samma regler.

Småföretagarna har tidigare varnat för att växa-stödet är en alltför kortsiktig lösning. Ensamföretagare som anställer sin första medarbetare får sina arbetsgivaravgifter sänkta från 31,42 till 10,21 procent under ett år.

Det är bra. Men därefter ser verkligheten annorlunda ut. Höjda arbetsgivaravgifter, ett sjuklöneansvar på två veckor, även om den anställde råkar ut för en olycka på fritiden, kostnader för en ersättare och tid för att sätta in denne i arbetet.

Det kan gå riktigt illa om företaget får ekonomiska problem eftersom den som driver en enskild firma alltid är personligt ansvarig, vilket inte gäller för den som driver ett aktiebolag. Det vore önskvärt med en mer långsiktig lösning.

Med lika regler och villkor för alla företag skulle företagandet i Sverige bli rättvisare, enklare och mer lönsamt.

I Aftonbladet (17/2 2017) säger finansmarknadsminister Per Bolund att Miljöpartiet kommer att fokusera på att skapa större möjligheter för Sveriges företag att växa och expandera. Kanske kommer Miljöpartiet nu att damma av de förslag till förbättringar för småföretagen som partiet så gärna ville införa i opposition?

Då ville Miljöpartiet att alla företagare, oavsett företagsform, skulle kunna välja en karensdag i sjukförsäkringen.

Det skulle innebära en stor förbättring för företagare med aktiebolag. Den här gruppen företagare tvingas i dag till 14 karensdagar.

En karensdag för alla företagare skulle göra det både enklare och tryggare för Sveriges småföretagare.

Småföretagarnas riksförbund ser fram emot flera företagsvänliga förslag från Miljöpartiet.

Leif Svensson
förbundsordförande för Småföretagarnas riksförbund

Maria Boborg-Trané
förbundssekreterare Småföretagarnas riksförbund

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen