Almega värnar den svenska modellen

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning. Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Replik. Almega värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen och vill utveckla kollektivavtalen så att fler företag är beredda att ansluta sig till dem. Men i dag ser vi att alltför många nya företag i nya växande branscher väljer att inte teckna kollektivavtal.

Replik på Patric Lundströms (avdelningsordförande GS-facket Norr), Ingrid Hankes (avdelningsordförande IF Metall Norra Västerbotten), Carola Anderssons (avdelningsordförande IF Metall Södra Västerbotten), Erika Lundmarks (regionstyrelsens ordförande Unionen Västerbotten) och Monica Normarks (distriktsordförande Västerbotten Sveriges Ingenjörer) debattartikel ”Stark hotbild mot den svenska modellen” publicerad på norran.se söndagen den 13 mars 2016.

Ordförandena för GS-facket Norr, IF Metall Norra Västerbotten, IF Metall Södra Västerbotten, Unionen Västerbotten och Sveriges Ingenjörer i Västerbotten hävdar på debattplats på norran.se (13/3 2016) bland annat att Almega retirerar från den svenska modellen.

Inget kan vara mer fel.

Almega värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen och vill utveckla kollektivavtalen så att fler företag är beredda att ansluta sig till dem. Men i dag ser vi att alltför många nya företag i nya växande branscher väljer att inte teckna kollektivavtal.

För att vända den utvecklingen har vi i årets avtalsrörelse lagt fram olika förslag på hur vi kan utveckla kollektivavtalen så att de bättre möter behoven i det moderna närings- och arbetslivet, blir mer attraktiva och leder till att fler tjänsteföretag vill ansluta sig till kollektivavtalsmodellen.

I dag uttrycker allt fler tjänsteföretag att kollektivavtalen måste utvecklas, så att de passar både företagen och deras medarbetare bättre än de gör i dag.

Varje företag som vill vara framgångsrikt måste hela tiden utveckla sin affärsmodell, sina tjänster och produkter. Samma sak gäller den svenska modellen och våra kollektivavtal. Avtalen måste utvecklas för att de ska kunna fortsätta fungera bra i en ny tid, och som ett viktigt verktyg för både företag och medarbetare.

Därför måste vi tillsammans, fack och arbetsgivare, utveckla kollektivavtalen så att de möter kraven på ökad flexibilitet, och tar större hänsyn till förutsättningarna på det enskilda företaget.

I det ingår att utveckla en väl fungerande individuell lönesättning som stärker relationen mellan medarbetare och närmaste chef. Vi måste utveckla avtalen så att de fungerar i en ny tid och är attraktiva för både medarbetare och företag.

Vi vill se en ansvarstagande och konstruktiv avtalsrörelse där vi tillsammans med facken tecknar avtal som är bra för medarbetarna, för företagen och för Sverige.

Anna-Karin Hatt
vd Almega

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen