3:12-reglerna är en obegriplig cirkus

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens/skribenternas egen uppfattning.
Finansminister Magdalena Andersson (S) drog tillbaka förslaget om skärpta 3:12-regler. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt. Ända sedan dessa 3:12-regler infördes 1991 har jurister och politiker jonglerat med paragraferna och ändrat dem 94 gånger. Reglerna har blivit mer och mer komplicerade utan att bli rättvisare. De enda som applåderat har varit en och annan skattejurist.

Finansminister Magdalena Andersson (S) drog till slut tillbaka förslaget om skärpta 3:12-regler.

Men hon ville inte erkänna att en sådan skärpning skulle skicka ut fel signaler till småföretagarna.

I stället sade hon sig vilja undvika en ”politisk cirkus” eftersom Alliansen hotat med misstroendevotum.

Cirkus är precis vad det är, men inte på det sättet som finansministern menar.

Ända sedan dessa 3:12-regler infördes 1991 har jurister och politiker jonglerat med paragraferna och ändrat dem 94 gånger.

Reglerna har blivit mer och mer komplicerade utan att bli rättvisare. Företagare som varit åskådare till dessa förändringar har begripit mindre och mindre. De enda som applåderat har varit en och annan skattejurist som försörjt sig på att utföra trolleritrick och hitta kryphål.

Det enda rätta är att stoppa denna 3:12-cirkus på det sätt som Småföretagarnas riksförbund föreslog när den nu stoppade regelskärpningen skickades ut på remiss:

Låt fåmansföretagare ta ut hur stor utdelning som de har råd till. För att få göra det skulle man kunna kräva att en lön kring gränsen för statlig skatt tas ut. De som inte tar ut så hög lön bör ändå få ta ut lågbeskattad utdelning på ungefär samma nivå som dagens förenklingsregel, drygt 160 000 kronor per år.

För att inte minska statens intäkter måste förmodligen dagens skattesats på 20 procent höjas något. Höjs den till 22 procent ökar det totala skatteuttaget till 39 procent med tanke på att det också blir bolagsskatt.

Med dagens rekordkrångliga regler försöker företagare med stort beskattat kapital sänka sin skatt genom att före avveckling lägga sitt bolag i träda i fem år. Efter denna tid kan bolagets aktier säljas med en skatt på 25 procent eftersom normalreglerna för onoterade aktier då kan tillämpas.

Under de fem åren får varken företagaren själv eller bolagets kapital arbeta. Det är direkt kontraproduktivt.

Alla politiska partier är överens om att det är bra för Sverige att en företagare utför arbete och skapar försörjning till sig själva och sina anställda. De flesta anser också att det är bra att pengar som företag drar in används till investeringar i det egna bolaget eller som riskkapital i andra.

Trädareglerna förbjuder sådana aktiviteter och motverkar därmed tillväxten för landet.

Detta är bara ett av flera exempel som visar att det snarast måste bli ett slut på 3:12-cirkusen.

Anders Andersson
styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund och i Näringslivets regelnämnd

Anne A Marbrandt
förbundsordförande Småföretagarnas riksförbund

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Åsikter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen