Hur kan det komma sig att Skellefteå kommuns samhällsbyggnadskontor har ett av Sveriges största åkerier?
Hur motiverar ni detta samt att ni driver en egen bergtäkt med skattemedel.
Detta kan inte vara lagligt enligt kommunallagen och jag tycker att konkurrensverket borde titta på detta.
Svara och motivera detta i Norran så att allmänheten får veta sanningen.
En med koll
Svar direkt
Skellefteå kommun är Sveriges åttonde största kommun till ytan och det behövs fordon för att klara av kommunens alla uppdrag.
Vård och omsorg är den största enskilda användaren av fordon inom Skellefteå kommun och det sker med personbilar för att kunna ta sig till och från sina vårdtagare. Av kommunens alla fordon är ca 70 procent personbilar och cirka 30 procent är arbetsfordon.
Av alla tunga transporter som körs inom Skellefteå kommun kör vi cirka 40 procent i egen regi och hyr in privata entreprenörer till omkring 60 procent.
Vi var tidiga med att se möjligheterna med materialåtervinning och vi tog redan år 2000 det första steget att få till en återvinningsanläggning. Målet då var att få någon entreprenör att driva detta, men ingen visade på den tiden intresse för att medverka. Dåvarande tekniska kontoret byggde då, efter beslut av tekniska nämnden, upp materialåtervinningen och bergtäkten på Loftberget.
Det är idag en väl fungerande och kostnadseffektiv anläggning för bergkross och återvunnet material. Material som endast används i Samhällsbyggnads egna anläggningar och inom eget driftsansvar. Dit hör till exempel. allt sandningsgrus som sopas upp, tvättas och återanvänds. Grusmaterial från gatuombyggnader, markavtäckning kan bli matjord, uppgrävd asfalt krossas och återanvänds.
Sammantaget sparar vi skattepengar genom egen återvinning av material och dessutom hushåller vi med miljön genom att minska behovet av naturgrus. Då verksamheten är för eget bruk och inte konkurrerar med övrig marknad, kan vi inte se att det skulle kunna vara i strid med kommunallagen eller konkurrensregler.
Vi köper även en stor andel material och tjänster på den öppna marknaden, exempelvis köptes 2016 grus och tjänster för 22 miljoner kronor enbart till underhåll av enskilda vägar.
Finns det fortfarande obesvarade frågor på hur vår verksamhet fungerar så välkomnar vi ett besök från insändarskribenten.
Christer Holmér, avdelningschef, Hamn och logistik
Anders Mellberg, avdelningschef, Gator och parker