Få installerade solceller i Västerbotten

Västerbottens kommuner lyser med sin frånvaro i toppen av rankingen över de kommuner där det finns flest installerade solceller. Först på plats 102 återfinns den första kommunen från länet.

 Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi och baseras på anläggningar som är registrerade i det så kallade elcertifikatet.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. För invånare i Västerbotten skulle det innebära en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige till Affärsliv 24.

Åsele är den kommun i Västerbotten med flest installerade solceller och hamnar på plats 102. Därefter kommer Umeå på plats 227 och Norsjö på plats 243. Sämst i länet är Vännäs som helt saknar solceller enligt statistiken. Bäst i Sverige är Ödeshög följt av Vadstena och Varberg.

Elproduktionen från solceller utgör i dag cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion.

– Solceller är ett bra exempel på den pågående omställningen inom energisektorn och hur privatpersoner kan producera sin egen förnybara el. Exempelvis räcker ungefär 15 kvadratmeter på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Priserna på solceller har minskat kraftigt de senaste åren och installationstakten har ökat. Genomsnittskostnaden för att installera ett eget solcellssystem på taket har sjunkit med 75 procent mellan 2010 och 2016.

Mattias Åkerlund Affärsliv 24

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.