Västerbotten har fortfarande landets näst lägsta arbetslöshet

Foto: Emma-Sofia Olsson SvD / TT

Med sin arbetslöshet på 6 procent i slutet av oktober har Västerbotten fortfarande den näst lägsta arbetslösheten i landet. I Norrbotten ligger arbetslösheten på 6,7 procent vilket kan jämföras med rikssnittet på 7,4 procent.

Antalet arbetslösa i Västerbotten fortsätter att minska. I oktober var cirka 7 890 personer inskrivna som arbetslösa vid länets arbetsförmedlingar, vilket är omkring 200 färre jämfört med samma månad förra året.

Fortfarande är arbetslösheten bland utrikes födda betydligt högre än för inrikes födda. Bland utrikes födda saknar 22,6 procent arbete, vilket kan jämföras med 4,2 procent för inrikes födda.

Carola Larsson, arbetsförmedlingschef i Umeåregionen och talesperson för Västerbotten, konstaterar att den låga arbetslösheten i länet tyder på en fortsatt stark arbetsmarknad. Det gynnar främst de inrikes födda, och bland dem i första hand männen där arbetslösheten har minskat med 8,4 procent.

– Bland kvinnorna har arbetslösheten ökat något, vilket kan förklaras av fler utrikesfödda kvinnor nu deltar i arbetskraften genom att de är inskrivna i etableringsuppdraget, berättar Carola Larsson i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten bland Västerbottens ungdomar minskade med 16 procent eller 290 personer. I slutet av oktober var 1 535 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar 9,5 procent av den registerbaserade arbetskraften i åldersgruppen. Det kan jämföras med riksgenomsnittet på 10,4 procent.

I oktober varslades närmare 290 personer om uppsägning i Västerbotten, vilket kan jämföras med samma månad i fjol då 165 personer varslades. Under året har cirka 830 personer varslats i länet. Under motsvarande period 2016 var antalet varslade personer 665.

Antalet arbetslösa i Norrbotten fortsätter också att minska. I oktober var 8 400 personer inskrivna som arbetslösa i Norrbotten, det var en minskning med 140 jämfört med för ett år sedan.

Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå Boden berättar att det är bland ungdomarna som den stora arbetslöshetsminskningen sker i Norrbotten.  I oktober var 1 630 ungdomar utan jobb, vilket var en minskning med 185 jämfört med i fjol.

– Det är ett tecken på en stark konjunktur då de inte kommer till oss utan går direkt till en arbetsgivare och får jobb.

Antalet lediga platser i Norrbotten uppgick i oktober till 1 550 jämfört med 1 865 i oktober i fjol. Hittills i år har det inkommit cirka 21 650 lediga platser, cirka 1 775 färre än i fjol.

– Antalet lediga platser har minskat med närmare 8 procent under året och det kan vara ett tecken på en uppgivenhet hos arbetsgivarna att finna den kompetens de efterfrågar, säger Daniel Nilsson.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.