”Världens modernaste sågverk”

Stor dag. Tre experter på datortomografi på trä, Olle Hagman, professor i trämetri (t v), Stig Grundberg, chef vid sågen i Sävar och Johan Oja, chef vid sågen i Kåge, samt teknisk chef vid Norra Skogsägarna, är glada över satsningarna i Sävar som ska göra sågen unik. Foto: Lars Andersson.

– Det här är det största steg som tagits i sågverksindustrin de senaste 30 till 40 åren. Sävar blir världens modernaste sågverk.

Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd var mycket glad då han vid en presskonferens på onsdagen presenterade den nya investeringen vid föreningens såg i Sävar. Där ska en datortomograf installeras och den kommer att kunna skanna stockar tredimensionellt med en hastighet av 180 meter per minut – före sågning. Tomografen finns på fem andra sågverk, men användandet i Sävar blir unikt.

– Det här är den första tomografen som sitter direkt i såglinjen och styr i realtid. Det innebär att vi tittar in i stocken innan vi sågar den. På 1990-talet sågs det som en utopi att kunna göra det industriellt, säger Johan Oja, teknisk chef hos Norra Skogsägarna och chef för Kåge såg.

Den här 30 miljoners-investeringen som ger möjligheter för Norra Skogsägarna att känna till stockens egenskaper innan den sågas.

Kopplat till Skellefteå

Träforskningen på Campus i Skellefteå var tidigt ute med att använda datortomograf. Arbetet inleddes redan på 1980-talet. Forskningen där har legat till grund fler än 20 doktorsavhandlingar, bland annat dem som chefen för sågen i Sävar, Stig Grundberg, och chefen för sågen i Kåge, Johan Oja, gjort. Duon tilldelades, tillsammans med professor Anders Grönlund, 2007, den den europeiska skogsindustrins mest prestigefyllda pris, ”Schweighofer Prize…” för en process för att röntga stockar på väg in i sågverken.

Tog fram skanner

Dessutom; vid ett seminarium på Campus i Skellefteå april i fjol avslöjades att Alexander Katsevich och Federico Giudiceandrea skulle tilldelas Marcus Wallenbergpriset 2016 om två miljoner kronor för en snabb 360 graders-skanner för träindustrin. Federico Giudiceandrea var då på plats i Skellefteå.

Han fanns även på plats vid presskonferensen. Det är nämligen den produkt som duon prisades för som nu ska installeras i Sävar.

Är den här så bra som vi tror kommer vi även att satsa på en tomograf i Kåge framöver.

Även till Kåge?

Just nu investerar Norra Skogsägarna 80 miljoner kronor vid sågen i Sävar och 30 miljoner vid sågen i Kåge. Till det kommer nu därefter den på onsdagen presenterade satsningen i Sävar.

– Det här är en värdeoptimering. Vi kommer nu att kunna såga ut det maximala värdet ur varje stock. Rent teoretiskt kan vi få en intäktshöjning på åtta procent på varje sågad bräda. Vi har dock räknat med fyra procent i våra kalkyler. Då har den här investeringen på tomografen en payoff-tid på tre-fyra år, säger Pär Lärkeryd.

– Är den här så bra som vi tror kommer vi även att satsa på en tomograf i Kåge framöver.

På fyra år kommer Norra Skogsägarna med cirka 17000 medlemmar att ha investerat cirka 300 miljoner kronor i sina två sågverk.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.