Världens mest moderna såglinje byggs i Västerbotten

Världens mest moderna såglinje ska byggas vid sågverket i Sävar. Det berättade Norra Skogsägarna vid en presskonferens på onsdagen.

En industriell datortomograf som beskrivs som ”helt unik” ska installeras i Sävar och med hjälp av denna kan man skanna stockar i en hastighet av 180 meter per minut. På så sätt kan man se och ta del av stockens egenskaper innan man bestämmer hur den ska sågas.

– Det här handlar om ett mycket avancerat tekniksteg, faktiskt det största om hänt inom branschen de senaste 30 till 40 åren. Här ligger vi i forskningens absoluta framkant, säger Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd i ett pressmeddelande.

Johan Oja, teknisk chef och sågverkschef i Kåge, har tillsammans med Sävars sågverkschef Stig Grundberg varit en av frontfigurerna i utvecklingen av den här tekniken.

– Tack vare det har vi nu möjlighet att ta ett steg som kommer att ta lång tid för våra konkurrenter att hämta upp, säger Pär Lärkeryd.

Satsningen är en tilläggsinvestering på 30 miljoner kronor utöver den satsning som Norra Skogsägarna sedan tidigare offentliggjort för sågverket i Sävar och Kåge.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.