Utstickarprisets vinnare skänkte pengarna till "Blybarnen" i Chile

Notera att denna artikel är från 2016

Polly Higgins, som brukar kallas för miljörörelsens rockstjärna, tog ikväll emot Polarbröds Utstickarpris vid en ceremoni på Scenkonstmuseet i Stockholm. Prissumman, som motsvarar 100 gram guld, valde hon att skänka till de som drabbades av det gruvavfall från Boliden som dumpades i den chilenska regionen Arica.

Sedan 2012 delar Polarbröd ut Utstickarpriset. Priset är ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet.

Polly Higgins får priset ”för sitt visionära ledarskap för framtiden med arbetet för en internationell lag mot livsmiljöförstörelse, ekocid”. Hon är hedersdoktor vid Lausanne Business School och har innehaft Arne Naess gästprofessur på Oslo universitet. Polly har startat initiativet Eradicating ecocide samt skrivit böckerna Eradicating Ecocide och Earth is our Business.

– Jag är stolt över att få ta emot ett av Sveriges främsta hållbarhetspriser, säger Polly Higgins. Att ett land som är känt för sitt ledarskap prisar mig för just ledarskap och mitt pionjärarbete för att ta fram en lag för att skydda jorden betyder väldigt mycket, säger Polly Higgins i ett pressmeddelande.

I samband med prisutdelningen bad hon advokaten Johan Öberg, som sedan 2013 driver en rättsprocess mot Boliden, att komma upp på scenen. Han hjälper  över 800 bybor som som stämt Boliden efter att ha drabbats av cancer och neurologiska problem. Boliden hävdar å sin sida att de inte kan ta ansvar för vad som hände med avfallet efter att de sålt det vidare till ett chilenskt företag för slutförvaring.

Tidigare år har Utstickarpriset bestått just av en guldtacka från Boliden. I år fick  pristagaren istället en summa motsvarande värdet av en guldtacka.

– Vi behöver gottgöra offren. Värdet av detta guld är symboliskt; det symboliserar hur vi kan börja värdera både människor och vår planet, som förvaltare och beskyddare, säger Polly Higgins.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.