Unikt hus byggs på campingen

På väg upp. Johan Sällqvist, byggledare A-hus (t v), diskuterar det unika huset på Skellefteå Camping med Skellefteå Krafts Fredrik Jonsson. Foto: Lars Andersson.

Snart står ett nytt hus om 150 kvadratmeter på plats på Skellefteå camping. Det unika med det är att det ska drivas med solenergi och är helt frikopplat från elnätet.

Villan utgör grunden till ”Zero Sun Project”, ett treårigt realtidsexperiment som ska göra solenergi tillgänglig för fler och samtidigt utmana dagens energimarknad.

På onsdagsmorgonen påbörjades uppförandet av huset och till nyår ska det 150 kvadratmeter stora huset vara klart utvändigt. Villan i sig är ett vanligt kataloghus från A-hus.

Den 1 juni 2018 ska det vara färdigt att hyra ut.

Flytta solenergin

På södersidan på husets tak kommer det att finnas 72 solceller. Då det gäller lagring av energi fungerar batterier bara för dygnsvariationer, inte säsongsvariationer.

– Det vi ska göra är att flytta solenergin från sommaren till vintern, säger projektansvarige Fredrik Jonsson, Skellefteå Kraft.

Inspirationen har hämtats från Göteborg där Hans-Olof Nilsson, Agnesberg, arbetat för att få ett nybyggt hus självförsörjande på el. Huset på campingen är det i särklass nordligaste i sitt slag.

Vätgas för vintern

I praktiken fungerar det så att överskottsenergin i huset så att en elektrolysör spjälkar vatten till vätgas och syrgas. Vätgasen leds sedan ut och lagras i ett vätgasförråd med 160 gasflaskor.

– En fråga som kommer är: hur mycket vätgas behöver vi för att klara vintern? säger Jonsson.

När solen inte längre räcker till sker det omvända. Då förvandlas vätgasen till både el och värme i en bränslecell. Den delen ska vara driftsatt i mitten av april.

Dyrt idag

I dag är det här ingen teknik som är riktigt redo för vardagsbruk. Den är för kostsam.

– Vi räknar inte på lönsamhet. Det här är en teknik som ligger i yttersta framkanten och det är inte omöjligt att det kommer att vara en framtida energilösning. Ge det fem till tio år så får vi se.

Samtidigt ser Skellefteå Kraft det här som en möjlighet i utvecklingen med förnyelsebara energikällor och att leva hållbart.

Smarta lösningar

På campingen kommer huset att vara uthyrbart från början av sommaren.

– Campingen hade behöv att ett stort hus med många bäddar till exempel för större familjer och företag. Det kommer också att fungera som ett visningshus för oss då vi bjuder in kunder och intressenter, säger Jonsson.

– Det första intrycket ska vara det vara att det är ett vanligt hus, men invändigt kommer det också att finnas smarta kommunikationslösningar.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.