Unik inspektion med drönare av vindkraftverk på Storgrundet

Arkivbild: Leif Andersson

I nästa vecka kommer forskare från Luleå tekniska universitet att genomföra unika tester, där autonoma drönare ska inspektera Skellefteå Krafts vindkraftverk på Storgrundet i Bureå.

Luleå tekniska universitet har Sveriges enda forskargrupp som gör fälttester utomhus med autonoma drönare.

– Att få autonoma drönare att arbeta utomhus är extremt svårt eftersom det inte finns en känd miljö att förhålla sig till. Tänk dig själv att du är på en helt okänd plats, att du blundar och samtidigt ska utföra en komplicerad uppgift eller helt enkelt bara förflytta dig. Den bärande frågan blir då Var är jag? Den frågan är helt avgörande och relevant även för en drönare, säger George Nikolakopoulos professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.