Två hus i Skellefteå sticker ut

Notera att denna artikel är från 2016
Små fönster. Ulf Nordwall förklarar att mot norr ska man ha små fönster. I alla fall om man ska bygga hållbara hus i kallt klimat. Foto: Ulf Johansson.

Två hus i Skellefteå är lite eljest. De finns med i en ny bok som ger goda exempel på hållbara hus i kallt klimat.

Umebon Ulf Nordwall, till vardags arkitekt och projektutvecklare för Peab, har skrivit boken tillsammans med Thomas Olofsson, professor vid Umeå universitet inom tillämpad fysik och elektronik. I måndags arrangerades en bokrelease på Stadsbiblioteket.

– Jag är med i ett nätverk som intresserar sig för hållbarhet. Genom det fick jag i uppgift att med hjälp av allmänheten dokumentera goda exempel på hållbara hus. Jag har samlat in exempel från Bollnäs och norrut.

Från Skellefteå har två bidrag kommit med. Det ena är det nya gruppboendet intill den lilla rondellen vid Bonnstan. Det andra är restaurang Bryggargatan.

Offerbräda

En sak som gör att gruppboendet sticker ut är att man valt att ta med gammal beprövad metod för hållbarhet och gestaltning.

– På huset finns en så kallad offerbräda längst ned mot sockeln. Den står emot vatten och vind och skyddar den övriga panelen. Sedan byts offerbrädan ut vart tjugonde eller trettionde år, berättar Ulf Nordwall.

Det som gör att Bryggargatans hus sticker ut är att man har en ganska sluten norrfasad och stora fönster mot söder.

På huset finns en så kallad offerbräda längst ned mot sockeln.

– Det gör att man enkelt kan ta till vara solstrålarna. Men under sommaren riskerar det att bli för varmt så att man kan behöva kyla ned inomhusmiljön. Det har man löst med ett tak som sticker ut som en sorts keps. Det sparar energi och ger en speciell gestaltning på huset, säger Ulf Nordwall.

Han pratar mycket om gestaltning. Och funktion. Och hållbarhet.

– Det är tre begrepp som kännetecknar bra arkitektur. Alla tre ska vara med på lika villkor. Ingen ska dominera på en annans bekostnad.

Nära nollenergi

När det gäller framtidens byggande ser han stora utmaningar. Hållbarhetskraven kommer att öka.

– Från år 2019 ska all nyproduktion av offentliga lokaler vara nära nollenergi. Huset ska i princip inte dra någon energi. Från år 2021 ska alla byggnader som byggs vara nära nollenergi. Det innebär extremt tjocka väggar, tak och täta hus. Värmen kommer bara från de människor som vistas i huset samt köksmaskiner, datorer och liknande. Det kommer att bli en jätteutmaning.

Tre sätt att bygga hållbara hus i kallt klimat – enligt Ulf Nordwall
1. Att man väljer material som tål att åldras, som kakel, klinker, trä och lärkträ som är som impregnerat i sig självt.
2. Att man tänker på hantverket, är mer noggrann. Att man bygger med stor omsorg med tjocka väggar och tejpade skikt. Det finns inte utrymme för slarv.
3. Att man orienterar hus i rätt väderstreck och tar vara på solen.

 

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.