Tester på Rönnskärsverken kan öppna möjligheter för start av ny gruva

Notera att denna artikel är från 2017
Rönnskärsverken Foto: Roine Sandlén

Företaget Botnia Exploration ska testa 25 ton av den guldförande kvartsgången från Fäbodtjärn i Rönnskärsverken. Om det lyckas ska ytterligare ett test på cirka 8 000 ton kvarts genomföras.

 

– Ett positivt resultat i testerna öppnar många möjligheter till framgångsrik guldbrytning i Vindelgransele. Om testet slår väl ut kommer vi att omgående planera för att starta provbrytningen av Fäbodtjärn under sommaren 2017, säger Bengt Ljung, vd Botnia Exploration Holding AB i ett pressmeddelande.

Om testet utfaller positivt kan det innebära att delar av den planerade gruvproduktionen inte behöver anrikas utan kan gå direkt från gruvan till Rönnskärsverken.

Avsikten med försöken är att undersöka om Rönnskärsverken kan använda kvartsen från Fäbodtjärn som slaggbildare i sin process. Rönnskärsverken använder idag kvartssand från bland annat Bornholm men eftersom kvartsen från Fäbodtjärn innehåller guld ser Boliden detta som ett intressant alternativ.

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.