Svagt positiv jobbprognos för norra Sverige

Foto: Lars Westerlund

I norra Sverige förväntar sig arbetsgivarna att det nya året inleds med en svagt ökad efterfrågan på arbetskraft. Sysselsättningstrenden för det första kvartalet ligger på +1 procent, vilket är första gången på ett år som regionerna norr om Dalälven lämnat en positiv jobbprognos. Sysselsättningstrenden för hela Sverige ligger på +5 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Föregående kvartal låg sysselsättningstrenden på -1 procent i norra Sverige. Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger kvar på samma nivå som föregående kvartal med +5 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förväntar sig en stabil takt för jobbtillväxten. Arbetsgivare i Västsverige, där Västra Götaland och Hallands län ingår, lämnar starkast siffror i hela landet och prognostiserar en sysselsättningstrend på +15 procent.

Åtta av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Hotell- och restaurangbranschen lämnar starkast siffror med en prognos på +22 procent. Även arbetsgivare i energisektorn förutspår en fortsatt het arbetsmarknad. Jobbprognosen ligger kvar på samma höga nivå som föregående kvartal med +18 procent. Finans-, fastighets- och uppdragssektorn förväntar sig också en fortsatt stor efterfrågan på kompetens.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.