Studie i Västerbotten: Rätt maskin i rätt skog kan ge stora vinster

Notera att denna artikel är från 2017
Foto: Robert Granström/TT

Skogsforsk har gjort en  studie av maskinresursoptimeringar hos SCA Skog i Medelpad och i Västerbotten. Den visar att genom att välja rätt skogsmaskin i rätt skog kan drivningskostnaderna minska med mellan 2,5 - 6,5 procent, men samtidigt innebär det längre resor för maskinförarna. 

– Både entreprenörer och uppdragsgivare kommer att vinna ekonomiskt på en bättre anpassning av rätt maskinlag till rätt trakter. Entreprenörerna tilldelas trakter som deras maskiner är högproduktiva och lönsamma i, och det medför samtidigt att avverkningskostnaderna blir lägre för uppdragsgivaren, säger Petrus Jönsson vid Skogforsk som lett projektet i ett pressmeddelande.

Men i studien poängteras också att fler  och längre resor för entreprenörer och maskinförare kan innebära en krångligare arbetssituation, sett till bland annat familjeförhållanden, arbetsmiljö och olycksrisker vid resor.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.