Stororder på virkestorkar till Skellefteåföretag

Notera att denna artikel är från 2015

Med tre affärer på ett totalt ordervärde över 30 miljoner kronor avslutar Valutec året starkt. Det handlar om kanaltorkar till Junnikkala Oy i Finland och till Setra Kastet i Gävle samt två kammartorkar till sågverket Hilmer Andersson i Värmland.

Den kanaltork som levererats till Junikkala Oy har en kapacitet på 50 000 m3 och kommer primärt att användas för nedtorkning av tall och gran till 18 procent. Investeringen genomfördes i samband med moderniseringen av sågverket i Oulainen.

– Den här kanaltorken passar våra råvaror och möter de behov vi har när det gäller ökad effektivitet, kvalitet och kapacitet. Eftersom vi ökar vår torkkapacitet kommer vi att få större möjligheter att planera både torkningen och verksamheten i sågverket, säger Kalle Junnikkala, vd för Junnikkala Oy.

Kanaltorken som Setra Kastet investerat i är av typen FB, vilket innebär att torkningen delas upp i två separata zoner. Den andra zonen fungerar som en utjämningszon, vilket ger flera kvalitetsfördelar jämfört med torkning i bara en zon. För Kastet var Valutecs system för energiåtervinning en viktig faktor.

– Vi är imponerade av deras system för energiåtervinning. Det är vätskeburet och ger enormt bra förutsättningar för att spara och återanvända energin i torken, säger Ove Sjögren, platschef på Setra Kastet.

Valutec levererar också två kammartorkar till det familjeägda sågverket Hilmer Andersson i Lässerud i västra Värmland. De två kammartorkarna har en sammanlagt kapacitet på upp till 30 000 m3 och byggs i rostfritt stål. Båda torkarna utrustas med tryckramar och värmeåtervinning.

Styrsystemet Valmatics och simulatorn Valusim ingår också i samtliga leveranser. Båda systemen är patenterade och de enda på marknaden som ger användaren möjlighet att optimera torkprocessen utifrån parametrarna kvalitet, kapacitet och energiförbrukning.

Leveranserna genomförs under första halvan av 2016.

– Sågverken är kvalitetsmedvetna och kräver mycket av leverantörerna vilket vi ser om oerhört positivt. Därför genomför vi stora satsningar på att hela tiden driva utvecklingen inom virkestorkningen framåt. Så kan både våra kunder och vi fortsätta att växa, säger Robert Larsson, säger Valutecs vd Robert Larsson.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.