Stora planer för bryggarbacken

Notera att denna artikel är från 2016
Här en sorts karta över hur det kommer att se ut.

Rejäla saker är på gång. Några företagsprofiler har gått samman för att bygga två fastigheter vid Älvbrinken. I den ena ska Kallholmens maltbryggeri flytta in. I den andra blir det någon form av en matinriktad mötesplats. ”Konceptet kommer att lyfta hela stan”, säger Petter Mikaelsson, en av profilerna.

Det är de lokala företagsprofilerna Petter Mikaelsson, Gunnar Ericsson och Jan Marklund som står bakom själva bygget. De är alla tre delägare i Kallholmens maltbryggeri och sitter i dess styrelse.

Allting började egentligen när Tord Pantzare, vd för Kallholmens maltbryggeri, kände att lokalen i Skelleftehamn inte fungerade längre.

– Lokalen är inte bra för flödet. Jag tänkte att vi får flytta bryggeriet till ett industriområde. Sedan kom jag på idén med bryggarbacken – att bygga ett nytt bryggeri där det tidigare har funnits ett bryggeri, berättar han.

Han väckte entreprenörsandan i delägarna och planerna satte fart.

Det kommer att bli två fristående hus, suterränghus i två plan, som är klara runt sista maj nästa år.

– Vi har en vilja om att det landar på max 30 miljoner kronor, säger Gunnar Ericsson.

– Man kan säga att det blir som etapp fem på det som kommunen börjat bygga upp, fortsätter Petter Mikaelsson.

Han räknar trapporna mot älven som steg ett, Bryggargatans restaurang som steg två, iordningställandet av Boströmsbäcken som steg tre, omgörningen av stadsparken som nummer fyra. Och nu ett ölbryggeri och en, än så länge, rätt hemlig matinriktad mötesplats.

Det är Bryggargatan som ska skapa ett nytt koncept i den lokalen. (Läs mer om det i artikeln intill.) Restaurangens delägare Jon Oskar Arnasson säger att de har funderat, och funderar fortfarande, på vad som bäst kompletterar det som Bryggargatan håller på med idag.

– Det ska ge något mer. Vad saknas i stan? Visst skulle vi kunna starta en fastfood-restaurang. Men det tillför ingenting. Vi måste tänka på hur vi vill att stan ska se ut om fem år, säger han.

 

Omröstning

Vilken inriktning skulle du vilja ha?

Loading ... Loading ...

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.