Stor optimism vid Björkdalsgruvan

Notera att denna artikel är från 2017
Geologen Lisa Andersson plockar fram en låda med borrkärnor. Under delar av 2015 och 2016 storsatsade Björkdalsgruvan och borrade 38,7 kilometer diamantkärnor och RC-hål för att ta prover. Foto: Lars Andersson
Mika Laakso, CRS Research, jobbar i det nya laboratoriet med produktionsprover från prospekteringen. Foto: Lars Andersson

Optimismen är påtaglig vid Björkdalsgruvan. Prospekteringen är lyckosam och nu satsas på en utökning av gruvan och gruvanläggningen.

I december gick guldgruvans ägare Mandalay Resources ut och berättade att prospekteringen gått bra. I slutet av september 2016 var gruvans troliga livslängd tio år baserad på kända och indikerade reserver. Vid nyår 2015/2016 var den troliga livslängden åtta år.

Totalt investerade Mandalay Resources 30 miljoner dollar i sin verksamhet under 2016, varav sju miljoner dollar lades på prospekteringen vid de tre gruvorna i Sverige, Chile och Australien, samt gruvprojektet i Chile. 

Tre miljoner av de sju miljoner dollarna användes för satsningar på prospektering vid Björkdalsgruvan.

– Under 2015 var vi fem personer som jobbade med prospekteringen. Vi kommer att fortsätta att prospekteringsborra i stor omfattning. Det finns flera fina områden med god potential, berättar geologen Lisa Andersson.

Eget labb

Det som också underlättar att Björkdalsgruvan nu har ett eget laboratorium som driftsattes på försommaren 2016. Där analyseras produktionsprover från prospekteringen av analysföretaget CRS Research.

– Vi tjänar mycket tid. Tidigare kunde det ta flera dagar eller några veckor innan vi fick svar. Nu får vi svar inom 24 timmar, berättar Per Jannert som är t f platschef och gruvchef vid Björkdalsgruvan.

Ny ansökan

Brytningen i dag är ungefär 1,3 miljoner ton malm per år, hälften i dagbrott och hälften under jord. Det nya tillståndet för utökning av verksamheten som företaget ska lämna in under 2017 ska sträcka sig mellan åren 2019 och 2028.

I mitten av januari fick bolaget klart med en bearbetningskoncession för ett område nordost om dagens gruva. Företaget fortsätter nu att söka sig vidare längs de kända gränserna för malmkroppen under jord.

– Vi ser just nu inget slut. Det fortsätter bortåt och det fortsätter nedåt, berättar Jannert.

Nytt klarningsmagasin

Vidare kommer förtaget att behöva en utökad sandmagasinskapacitet och bygga ett nytt klarningsmagasin.

– Det befintliga klarningsmagasinet kommer att bli en del av sandmagasinet, berättar Jannert. Det nya klarningsmagasinet kommer att ligga på andra sidan vägen vid Lillträsket. Får vi ett beslut om att vi kan anlägga det sätter vi igång arbetet 2019.

Sorteringsmaskin

Parallellt jobbar Björkdalsgruvan med att ta tillvara befintliga malmhögar med så kallad b-malm på bästa sätt. Totalt finns i dag cirka två miljoner ton b-malm på upplag.

Tester och beräkningar pågår med att utröna hur en ny sorteringsteknik kan implementeras i Björkdal. En sorteringsmaskin avläser och sorterar ut de bitar som innehåller mer än en till två procent kvarts. Då guldet är knutet till kvartsen så innebär det att företaget kan ta tillvara den b-malm det finns värde i medan gråberget sorteras bort.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.