Lyft för besöksnäringen i Västerbotten

Antalet gästnätter i Västerbotten 2018 ökade med 4,3 procent. Snittet för landet var 2,0 procent.

Västerbotten ökade med från 1 748 070 övernattningar till 1 823 838 övernattningar.

Antalet kommersiella gästnätter ökar i Sverige och det är andelen utländska besökare som ökar mest, från 2016 har de utländska besökarna ökat med 4 procent. Västerbottens län visar på större ökningar både på totalen och gällande utländska besökare. Här ökade antalet utländska besökare med hela 5,3 procent, vilket är en ökning med 21 386 gästnätter.

– Det är glädjande att se att länet fortsätter att öka. Ökningen visar att våra internationella satsningar tillsammans med Visit Sweden och andra partnerskap ger resultat, men det visar också att Västerbottens breda utbud attrahera fler och fler nationella gäster, säger Annika Sandström, Regionturismchef, i ett pressmeddelande.

Region Västerbotten Turism prioriterar två internationella marknader, Tyskland och Nederländerna, som också 2017 hade direkt tillgänglighet till länet via direktflyg från Düsseldorf och Amsterdam. Marknadsinsatserna har gett effekt, båda marknaderna har ökat kraftigt. SCBs preliminära siffror för 2017 visar att antalet gästnätter från Nederländerna ökar med 33,3 procent och antalet gästnätter från Tyskland ökar med 11,7 procent.

Fortfarande är de nordiska grannarna Västerbottens flitigaste internationella besökare – där norrmännen utgör den största besöksgruppen.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.