Sommarturismen ökar i Västerbotten

Foto: Patrick Degerman

Under 2017 ökade sommarturismen i Västerbotten med 31 255 övernattningar, eller 4,2 procent. Tillströmningen av utländska turister har ökat än mer,  5,7 procent, eller 14 162 besök.

– Den stora ökningen har visat att våra internationella satsningar tillsammans med Visit Sweden och andra partnerskap gett effekt, säger länsturistchef Annika Sandström vid Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Tyskland står för en stor del av ökningen.
– Besöken är allt ifrån rundturer i större områden till besök på specifika platser. Tyskarna är fascinerade av vår livsstil som de upplever som välkomnande, öppen och i samklang med naturen. De samiska inslagen är också lockande, och så gillar de vår fikatradition, berättar Annika Sandström.

På den Nederländska marknaden är Västerbotten tämligen nya.

–Men vi räknar med att tillströmningen av gäster fortsätter att öka då vi under nästa år får fortsatt god tillgänglighet från Nederländerna till Skellefteå, säger Annika Sandström.

Fortfarande är de nordiska grannarna de flitigaste besökarna där norrmännen utgör den största besöksgruppen, även om den dalat något. Däremot har de finska gästerna blivit allt fler. Färjetrafiken mellan Vasa och Umeå fortsätter att leverera finska besökare.

 

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.