Smakstart för Skellefteföretag samarbetar med mästerkock

Erik Brännström, Tareq Taylor, Mattias Berg, Joakim Persson och Cecilia Omma Foto: Lars Westerlund

Det nystartade företaget Great Taste of Sweden AB i Skellefteå har fått en   smakstart. Mästerkocken Tareq Taylor var idag på besök för att tillsammans med teamet bakom Skellefteföretaget arbeta med utvecklingen av ett helt nytt koncept när det gäller grillad kyckling.

Matkonstnären och Kockarnas Kamp-vinnaren Tareq Taylor har satsat på ett helt nytt sortiment av lättlagade måltider där huvudkomponenten är Bjärekyckling.

– De första produkterna släpps den 20 januari, berättar Sia Andersson, kommunikationsansvarig vid Bjärefågel i Torekow AB, som också fanns med på utvecklingsresan till Skellefteå.

Med det nya matkonceptet, Tareq TaylorMade vill stjärnkocken hjälpa familjer och singelhushåll att laga bra mat från grunden snabbt och lätt.

Först ut är kycklingrätterna indisk Korma, Röd thai curry och den italienska rätten Cacciatore.

– Och inför grillsäsongen ska vi släppa de produkter som vi nu håller på att utveckla här i Skellefteå, berättar Tareq Taylor.

I utvecklingsarbetet har Tareq och Bjärefågel blandad in Great Taste of Sweden som jobbar med produktutveckling, marknadsföring, försäljning och produktion inom livsmedelsbranschen.
–  Vi vill skapa en unik plattform för små och stora livsmedelsföretag framförallt lokalt men även internationellt säger vd och delägare Cecilia Omma som delar vd-rollen och ägarskapet med Joakim Persson.

Förutom dem finns också Mattias Berg, vd och ägare till Bastuträsk Charkuteri och Burträskbygdens Kött, med som delägare i Great Taste of Sweden.

I teamet ingår även Erik ”Den vilde kocken” Brännström, som creative director, och Ronny Persson, ägare till Fiskfabriken.

– Great Taste of Sweden har stor potential och vi hoppas att samarbetet med dem kommer att ta oss ut på nya marknader, säger Ronny Persson.

Företaget håller till i Fiskfabrikens lokaler på Solbacken, där Bothnia Fisk tidigare var verksamma. Nu håller de på att koka ihop de sista detaljerna för att få lokalerna godkända för egen produktion.

Både Tareq Taylor och Sia Andersson är mycket nöjda med sin nya samarbetspartner.

– De är helt enkelt bäst när det gäller utveckling av souse-vide, glaze och såser, menar Tareq.

För honom är den här satsningen något helt nytt.
– Jag har aldrig tidigare satt mitt namn på en produkt på det här sättet, men det här ser jag verkligen fram emot. Vi gör något tillsammans som kommer lösa ett vardagsproblem för många människor. Dessutom håller rätterna restaurangkvalitet, säger Tareq Taylor.

Idén är att kunna erbjuda en modern och hälsosam måltidslösning som bygger på färska råvaror, men som är förberedd så att den går snabbt att tillaga. Att maten ska tillagas är viktigt enligt Tareq Taylor.
– De allra flesta vill äta mat som är god och hälsosam. Trots alla hälsotrender gör bristen på tid att många misslyckas med att hålla det löfte man gett sig själv. Då blir det lätt en färdigrätt som man bara värmer upp. Men om mat ska vara hälsosam så måste den tillagas. Där finns det inga genvägar om det ska bli till något hållbart i vardagen. Men det går att förenkla, säger Tareq Taylor.

De lättlagade måltiderna innehåller enbart naturliga råvaror och har inga konserveringsmedel. De är förberedda och kan tillagas på bara några minuter.

Gemensam nämnare för alla rätter är en mör Bjärekyckling. Det är en klimatcertifierad kyckling som föds upp med bra foder på ett etiskt sätt, med minimal miljöpåverkan.

– Tillsammans vill vi också göra något åt problemet med svinn. Genom att paketera måltiderna i en- och tvåportionsförpackningar kan familjer och singelhushåll själva skräddarsy mängden efter sina behov och spara pengar samt minska på onödigt matavfall, berättar Tareq Taylor.

När det gäller produkterna som ska lanseras inför grillsommaren är han fortfarande lite hemlighetsfull. När Norran Affärsliv kommer på besök håller teamet på att testa smaker på souse-vide, glazer och såser som ska användas till produkten.

– Här gäller det att våga testa sig fram till nya smakupplevelser. Man måste våga ge sig utanför sin comfort zone, konstaterar Erik Brännström.

– Tyvärr finns det alltför många dåliga produkter ute på marknaden när det gäller grillning. Det här kommer att bli något helt annat, inflikar Tareq Taylor

Great Taste of Sweden siktar på att skapa en hel del arbetstillfällen i Skellefteå

– Eventuellt kommer tillverkningen av vissa av Tareqs produkter att ske här, berättar Erik Brännström.

Han menar att man i norra Sverige måste börja tänka annorlunda med de fantastiska råvaror som finns här och jobba för att bevara de genuina mattraditionerna.

– Samtidigt måste vi också driva en utveckling både när det gäller smakrik mat, men även kreativa tekniska lösningar inom produkter och tillverkning, avslutar Erik Brännström.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.