Småföretagens lönsamhet ökar mest i Norr- och Västerbotten

LRF Konsults Lönsamhetsbarometer visar att de regioner där småföretagens lönsamhet ökat mest är Norr- och Västerbotten. Här förväntas lönsamheten under 2017 öka med 4,5 procent.

Småföretagen går mot ett rekordstarkt 2017 och bäst av alla går företagen i Södermanland och på Gotland. Där ligger lönsamheten under 2017 på 25,4 procent av omsättningen.

— Det är fantastiskt roligt att se att de svenska småföretagen överlag ser ut att göra ett så starkt år 2017. Det är även roligt att så många regioner har en så positiv lönsamhetsutveckling. Förklaringen till den goda lönsamheten hittar vi främst på kostnadssidan. En genomgående tendens under 2017 är att personalkostnadernas andel av småföretagens omsättning minskat, säger Katarina Hedström Klarin, vd  på LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Mest har personalkostnaderna minskat i Västerbotten och Norrbotten

— Småföretagare är generellt bra på att hålla nere sina kostnader. För att kunna ha en långsiktig plan för företaget, utveckla och även jobba med sina intäkter, behöver de ha tydlighet och veta spelreglerna med skatter och regelverk. Det är av yttersta vikt för att man ska vilja investera, konstaterar Katarina Hedström Klarin.

De sjunkande relativa personalkostnaderna kan bland annat kopplas till att småföretagen har svårt att tillsätta kompetent personal, vilket utgör ett hinder för företagens möjlighet att växa. Samtidigt visar siffror från SCB att utrikes födda svenskar har kompetens som inte tas tillvara på den svenska arbetsmarknaden.

— Småföretagen kan, med sin starka lokala förankring och sina breda kontaktnät, erbjuda en väg in i det lokala samhället för många nyanlända, avslutar Katarina Hedström Klarin.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.