Skellefteföretag tar plats i Arctic Business Incubator

Michael Stenmark Foto: Lars Westerlund

Fem nya startupbolag, bland andra Skellefteföretagen Orch Star Studios och Elibot, har antagits för att under drygt två år ingå i Arctic Business Incubator.

Rekordmånga företag, 17 startups, hade sökt stöd hos ABI under hösten.

– Det har varit en intensiv höst på ABI. Vi märker både på bolagen vi har hos oss sen tidigare och på de som är på väg in att det finns stort driv och framtidstro i regionen, berättar Jens Lundström, vd Arctic Business Incubator i ett pressmeddelande.

Det är en spännande blandning av start-ups som nu tar plats i ABI:s lokaler i Norrbotten och Västerbotten:

– Elibot AB Elmäklare med nytänk, Skellefteå. Tjänsten är unik i sin utformning och medför att pris och kundservice optimeras.

– Orch Star Studios AB, Skellefteå, spelstudio som producerar strategispel som kombinerar VR med andra plattformar, som PC.

– Kollektivet AB, Junosuando, producerar grillkol för en global marknad bestående av allt från konsumenter till stjärnkrogar.

– Online Marina Sweden AB, Luleå, har en sensorstyrd lösning som bland annat gör det enklare att boka, betala för båtplatser och hålla koll på båtar som slitit sig i stormar.

– Thingwave AB, Luleå, utvecklar en lösning baserat på Internet-of-Things, med smarta bergbultar som skapar säkrare och mer effektiv gruvdrift.

– Det är en härlig blandning av idéer, alla har en sak gemensamt: potentialen att slå globalt. Innovation sker ofta i mötet mellan olika branscher och marknader eller mellan det traditionella och nya, så den här mixen av idéer och kompetenser är väldigt värdefull både för oss på ABI och för bolagens utveckling, säger Jens Lundström.

Arctic Business Incubator antar nya start-ups två gånger per år. Bolagen får utbildning och rådgivning, hjälp med rekrytering, samt tillgång till ett internationellt nätverk av investerare, affärskontakter, experter och talanger. Sedan starten 2005 har ABI antagit över 180 startups, däribland Behaviosec, Biocool, D-Flow Technology, Headbanger Lures, Netrounds, Pizza.nu och Satmisson.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.