Skellefteföretag i lysande samarbete

Företagen Nordic Light, från Skellefteå, och Prismalence i Örnsköldsvik arbetar tillsammans för att utveckla, tillverka  och sälja energieffektiva armaturer för hårda förhållanden inom hamn- och industrisektorn i hela världen.

En stor hamn, en gruva eller ett industriområde slukar belysning vilken står för en stor del av en anläggnings energiförbrukning. Genom att använda belysningsarmaturer från Prismalence går det att göra en besparing på närmare 400 000 watt jämfört med annan belysning. En siffra som motsvarar en besparing på mellan 60 och 70 procent.

– Vi försöker göra skillnad genom att gå på den stora energibov som belysning kan vara. Vi gör det genom en kombination av avancerad teknik och hållbara skal. Det är nämligen inte bara själva belysningen som ska vara hållbar, även materialet som bär upp det måste tåla stora påfrestningar och göras miljömässigt hållbart, säger Daniel Björk, säljchef på Prismalence i ett pressmeddelande.

Prismalence arbetar med utveckling av linser och teknik och för  tillverkningen av armaturerna står Nordic Light.  De båda företagen samarbetar nära varandra.

– Det är inte bara vår energieffektiva belysning som är hållbar. Nordic Light har en av världens mest moderna lackeringsanläggningar, där all energi från tillverkningen återanvänds för att värma upp lokalerna. De återvinner dessutom alla kemikalier från tillverkningen, berättar Daniel Björk.

85 procent av Prismalences belysningsarmaturer går på export.

– Just nu jobbar vi med ett stort projekt i Vercruz i Mexico men våra marknader finns över hela världen. Singapore, Kina, Japan, Honduras, Indonesien och England är några av dem. Belysningen av en fem kvadratkilometer stor hamn eller industrianläggning motsvarar belysningen av en normalstor innerstad. Det säger ju sig självt att det finns stora vinster med att göra den energieffektiv, avslutar  Daniel Björk.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.