Skellefteå Krafts första solenergiprojekt i samarbete med Polaris

Christoffer Svanberg och Fredrik Löfstedt

Skellefteå Kraft ger sig nu in i sitt första solenergiprojekt. Det handlar om att försörja det kommunala fastighetsbolaget Polaris nya industrihotell på Anderstorp med solenergi. 

– Solenergin är nästa stora utvecklingssteg inom hållbar energiproduktion och någonting som vi kommer att vara med och påverka i positiv riktning, berättar Christoffer Svanberg, affärsområdeschef vid Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

Skellefteå Kraft bedriver sedan mars 2016 utvecklingsarbete inom området sol, lagring samt effektreducering.

– Den utveckling vi ser inom energisektorn möjliggör för kunder att engagera sig i hållbara energilösningar och att göra ett eget val av kloka och ansvarstagande energilösningar för sin egen energiförsörjning. Skellefteå Kraft vill vara med och möjliggöra dessa energilösningar för kund i både nya affärsmodeller och teknisk kompetens, säger Christoffer Svanberg, .

Polaris nybyggda industrihotell beräknas tas i bruk under våren och blir då den första av deras fastigheter som försörjs med egen solenergi.  Skellefteå Kraft äger solanläggningen medan Polaris får rätt till den solproduktion som genereras av solcellerna. Polaris kommer att nyttja den solenergi som produceras i anläggningenoch därmed minska sitt behov av levererad och köpt el.

Systemet är skalbart och flexibelt och innehåller en smart elmätare som mäter fastighetens elförbrukning för att maximera egenkonsumtion av solel.

– En hållbar utveckling är centralt för Polaris som fastighetsägare. Därför ser vi det som ett naturligt val att producera egen förnybar energi i det nya huset. Tillsammans kommer vi löpande att mäta och utvärdera satsningen, kommenterar Fredrik Löfstedt, fastighetschef Polaris.

Uppskattad solproduktionen är 143 000 kWh per år.  Den totala solcellsmodulytan är 886 kvadratmeter och anläggningen är byggd med hänsyn till extrema snölaster och regionens särskilda förhållanden för väder och vind.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.