Skellefteå Airport får reguljärflyg till Malaga

Sommaren 2018 kör SAS för första gången reguljärt från Norrland till en spansk destination. ”Det här blir unikt för hela norra Sverige och viktigt för svenska Lappland.”, sa Skellefteås flygplatschef Robert Lindberg vid torsdagens presskonferens.

Det här blir andra gången som Skellefteå får reguljärflyg till Spanien. Under åren 2011-2014 så flög Ryanair på sträckan Skellefteå/Girona.

När nu SAS etablerar en linje blir det en sommarsatsning från start.

– Vi ser att Skellefteå blir attraktivt då man slipper åka via Stockholm. Nu kan de som bor både norrut och söderut i regionen åka direkt från Skellefteå till Malaga, säger SAS key account manager Lars Hassbjer, som fanns på plats vid presskonferensen, till Norran.

Lediga plan

SAS drar ned en stor del av inrikestrafiken på sommaren, bland annat minskar reguljärtrafiken på Skellefteå, beroende på att affärsresenärerna minskar. Det gör att SAS har ett antal plan som kan användas till annat, som att lansera en ny reguljär Norrlandslinje.

– Vi får en bättre utnyttjandegrad av planen. Vi hoppas naturligtvis på en fortsättning efter första året, säger Hassbjer och berättar att SAS fattat beslutet om etableringen efter en omfattande analys över hur passagerare från övre Norrland färdas.

25 turer

Flygningarna inleds lördagen den 16 juni. Under högsommaren, fem veckor, ökar SAS till två turer i veckan, för att sedan återgå till en i veckan fram till vecka 43. Totalt handlar det om cirka 25 avgångar under perioden tur och retur Malaga.

Det här innebär att Skellefteå Airport fortsätter att utöka utbudet.

– Utvecklingen vid Skellefteå Airport har gett stort eko, sa Robert Lindberg och fortsatte:

– Här finns ett regiontänk. Man åker till en destination/region. Inom 90 minuter från Skellefteå finns bland annat 500 000 invånare och 50 000 företag.

Spanska turister

Det här innebär också möjligheter för norra Norrland som turistmål för spanjorer och möjligheter till affärer åt bägge håll.

– Det är roligt att öppna upp möjligheten, sa Lindberg.

Maria Broman, vd på Visit Skellefteå, var på presskonferensen

– Det här är jättespännande och en jättemöjlighet för vår region, säger Broman och betonar att det dock är en stor skillnad mellan storstaden Barcelona och turistdestinationen Malaga.

Vist Skellefteå har varit informerade om den nya linjen sedan några veckor. Redan nu har ett arbete inletts för att nå spanska turister.

– En sak vi tittar med i samband med första avgången från Malaga är golf i midnattsljus. Det som är bra nu är att vi har en hel del upparbetade kontakter sedan Ryanair-tiden. Direktflyg ses alltid som intressant, konstaterar Broman.

 

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.