Charter till Thailand dörröppnare för fler långresor från Skellefteå

Robert Lindberg Foto: Lars Westerlund

Skellefteå Airports vd Robert Lindberg presenterade idag en julklapp till Skellefteborna. Det handlar om att reseföretaget TUI etablerar interkontinental chartertrafik till Thailand. Det rör sig om två avgångar i januari 2019 till Phuket och till Krabi.

– Vi är oerhört glada för denna etablering. Det visar att vår investering i en förlängning av rullbanan är rätt. Skellefteå Airport har ett bra läge och upptagningsområde, resenärer från flera norrländska städer kan nå Skellefteå Airport på 90 minuter. Det gör att Skellefteå Airport kan utgöra ett nav för chartertrafik i norr, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg.

Skellefteå Airport har under 2017 varit Europas tredje snabbast växande flygplats och antalet flygavgångar, flygbolag och destinationer har de senaste åren mångdubblats. I år kommer Skellefteå Airport att ha cirka 420 000 resenärer och Robert Lindberg räknar med att antalet ökar till cirka 470 000 under 2018.

– Det här blev en flygande start för vår satsning på att få interkontinental chartertrafik till Skellefteå. Det är en dörröppnare och  kan leda till fler liknande satsningar, berättar Robert.

Han hoppas bland annat på interkontinental chartertrafik till Dubai, Mexiko och Cap Verde.

– I framtiden kan det säkert också vara möjligt med direktflyg från exempelvis Kina och Indien. När vi får den förlängda rullbanan på plats blir detta fullt möjligt, säger Robert Lindberg, som avslöjar att allra högst upp på hans önskelista nu står direktflyg till London.

Trots den stora trafikökningen har Skellefteå Airport klarat expansionen med befintlig bemanning.

– De ska ha en stor eloge för den här framgången. I närtid kommer  vi att  utöka personalstyrkan med 3-4 personer. Det handlar då både om teknikområdet och om den operativa verksamheten.

Båda flygningarna till Thailand kommer att genomföras med TUI:s nya Boeing 787 Dreamliner som tar upp till 300 passagerare.  Den har 30 procent större fönster och en kabin med en lägsta höjd på cirka två meter erbjuder därför passagerarna en bättre flygupplevelse.

– Det är första gången den modellen flyger från norra Sverige, säger Robert Lindberg.

I och med dagens etablering har Skellefteå Airport trafik till elva destinationer och för första gången kommer interkontinental chartertrafik att kunna erbjudas direkt från Skellefteå Airport.

Thailand är det näst mest besökta vinterresmålet bland svenskar. TUI har över 30 års erfarenhet av charterresor till landet och är i dagsläget det enda bolaget med charterflyg utan mellanlandning till Krabi.

–  Det är väldigt roligt att kunna erbjuda resenärer från Skellefteå Airport möjligheten att flyga direkt till Thailand i vår nya Dreamliner. Vi på TUI tycker att man ska kunna ha bekvämligheten att flyga direkt oavsett var i Sverige man bor, berättar Patrick Törn, försäljningschef på TUI Sverige, som sedan tidigare erbjuder charterresor från Skellefteå till Mallorca och till Gran Canaria

Resan till Phuket avgår den 7 januari 2019 och till Krabi kan man resa från Skellefteå den 22 januari.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.