Skellefteå Airport får 1100 gratisparkeringar

Foto: Lars Andersson.

Knappt har konkurrensen på reguljärtrafiken återkommit till Skellefteå Airport innan nästa satsning kommer. Nu blir det möjligt att parkera gratis både för reguljär- och charterpassagerare.

Sedan 2010, då flygplatsen blev kommunal, kan charterpassagerarna som flyger direkt från Skellefteå parkera gratis. För detta har det funnits en speciell yta om 450 parkeringar.

Nu tas nästa steg. Den ytan utökas med ytterligare 650 parkeringar till 1100 stycken och alla som reser från flygplatsen får en möjlighet till fri parkering.

100 charteravgångar

Flygplatschefen Robert Lindberg berättar om den resa som gjorts de senaste sju åren. 2010 fanns det ett chartermål från Skellefteå, Turkiet, med cirka 20 avgångar per år.

– I år når vi nästan 100 charteravgångar och vi har året-runt-charter nu. Gratis charterparkering har varit en viktig del i processen under vägen dit, säger Lindberg som berättar att sådant som fri parkering kan göra att de lokala kunderna faktiskt väljer att åka från hemmaplan istället för från någon av grannstäderna eller Stockholm.

20000 kvadrat

Nu är nästa steg på gång. Den 1 juni utökas gratisparkeringen yta med 650 platser till. Parkeringen ligger bortom de avgiftsbelagda parkeringsytorna, nuvrande kort- och långtidsparkering, vilket innebär att de närmaste gratisplatserna ligger cirka 150 meter från terminalen.

Det handlar om ytterligare 20 000 kvadratmeter som bereds utöver dagens 10 000 kvadratmeter. Investeringen ligger på runt en miljon kronor.

Ändra beteende

I en framtid finns det visioner att långtidsparkeringen med betalningen ska ligga under tak.

– Kan vi få flygplatsen att växa genom gratis parkering då snurrar hjulen åt rätt håll, säger Robert Lindberg.

Han pekar på att de som bor i närmaste upptagningsområdet i dag gör 1,8 resor per capita och år mot 3,5 i Umeå och 3,3 i Luleå.

– Med två flygbolag som flyger reguljärt får vi fler resenärer. Jag vill få till en beteendeförändring och jämna ut siffrorna och skapa förutsättningar för två bolag att överleva i Skellefteå.

Positiva signaler

Ju mer mitt emellan två flygplatser man bor desto större sannolikhet är det att man sitter och väljer bland annat utifrån pris. Det har talats om att mellan 60000 och 120000 resenärer per år väljer Umeå eller Luleå före Skellefteå.

– Resebyråerna i Piteå säger ett bokningarna från Skellefteå har ökat sedan Norwegian kom. Vi ser nu en tendens med fler resande från Skellefteå, berättar Malin Burlin Lundmark, kommersiellt ansvarig på Skellefteå Airport.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.