Säljer Klintfors och Sjungande Dalen

Notera att denna artikel är från 2016

Skebo gör ytterligare en storaffär för att minska sin andel hyreslägenheter i Skellefteå. Flera bostadsområden säljs till Riksbyggen.

Områdena som byter ägare är:

Klintfors med 241 lägenheter. De var byggda 1992.

Sjungande Dalen med 204 lägenheter. De var byggda 1970.

Kåge, området Brännsvedjan. 99 lägenheter byggda 1980.

Detta säljs för en total summa om 422 miljoner.

Köper på Morö Backe

– Det fanns fler aktörer än Riksbyggen som ville köpa, säger Skebos vd Jerker Eriksson. Men dels betalade de bra, och dels ser vi dem som en bra aktör för Skellefteå.

Men Skebo ska också köpa några lägenheter från Riksbyggen. Närmare bestämt 70 lägenheter på Morö Backe.

Läs också: För pengarna tänker Skebo bygga nya bostäder på Strömsörtomten. 

De som bor i de sålda lägenheterna kommer att kunna bo kvar som vanligt. Det blir ingen omvandling till bostadsrätter, varken på kort eller lång sikt, lovar Riksbyggens VD Leif Linde, som medverkade i tisdagens presskonferens.

Leif Linde betonar att Riksbyggen redan sedan tidigare äger vanliga hyresbostäder, men att det nu är en tydligare strategi.

Behöver boende oroa sig att hyran ska stiga?

– Nej inte det heller, säger Leif Linde. Det finns en ordning för hur vi förhandlar upp hyran och den fungerar på samma vis vare sig vi eller Skebo är hyresvärden.

Ser ingen oro

Hyresgästföreningen medverkade vid presskonferensen. Deras förhandlare Adam Andersson säger att det har fungerat bra med Riksbyggen som motpart i förhandlingar.

– Jag ser inga risker att det ska bli kärvare när det gäller förhandlingarna om hyran. Om Riksbyggen ska bli en bra värd i övrigt är upp till dem, vi kommer att få rapporter från gästerna om det inte fungerar.

Tre fastighetsskötare berörs av flytten. De kan välja om de går över till Riksbyggen eller hävdar sin anställningsrätt och blir kvar i Skebo.

Ska inte sälja mer

Det är 1,5 år sedan Skebo senast sålde hyreshus. Då handlade det om Anderstorp och Sunnanå. Nu görs alltså ytterligare försäljningar i två områden i Skellefteå och ett i Kåge.
– Men nu ska det inte bli några fler stora affärer, säger Harriet Classon (S), ordförande i Skebo. Möjligen blir det några små för att korrigera och samla ägandet. Men inte några hela bostadsområden.

Före Skebo började med sina utförsäljningar hade de 64 procent av alla hyreslägenheter i stan.

– Vi satte upp ett mål om att äga 45-55 procent, och efter de nu aviserade affärerna kommer vi att ligga på 47 procent, säger Jerker Eriksson. Det är en nivå vi är nöjda med.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.