Så ser det ut med arbetspendlingen i Norrans spridningsområde

Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix/TT

I Skellefteå är det ovanligt med arbetspendling över kommungränsen medan det är betydligt vanligare i de andra kommunerna i Norrans spridningsområde. Det visar siffror från 2016 som TT tagit fram och som bygger på statistik från Koldata och SCB.

I Skellefteå bor och arbetar hela 94 procent av de förvärvsarbetande i kommunen.

Men sex procent, eller 2 286 personer, pendlar ut från kommunen. Och 2 112 personer pendlar in från andra kommuner. Även det motsvarar sex procent, ställt i relation till antalet förvärvsarbetande som bor i Skellefteå.

Norsjö

I Norsjö är det vanligare med arbetspendling ut från kommunen än inpendling till kommunen. Gruppen utpendlare består av 414 personer, vilket motsvarar 22 procent av samtliga förvärvsarbetande .

Samtidigt är det 269 personer som pendlar in från andra kommuner, vilket motsvarar 14 procent.

Malå

I Malå är det ungefär lika vanligt med arbetspendling ut från kommunen som inpendling.

Gruppen utpendlare består av 341 personer, eller 22 procent av samtliga förvärvsarbetande. Samtidigt är det 320 personer som pendlar in från andra kommuner, vilket motsvarar 20 procent.

Robertsfors

I Robertsfors är det betydligt vanligare med arbetspendling ut från kommunen än inpendling.  Gruppen utpendlare består av 1 329 personer, vilket motsvarar 40 procent av samtliga förvärvsarbetande.

Samtidigt är det 384 personer som pendlar in från andra kommuner, vilket motsvarar tolv procent.

Arvidsjaur

I Arvidsjaur är det ungefär lika vanligt med arbetspendling ut från kommunen som inpendling.

Gruppen utpendlare består av 492 personer, eller 16 procent av samtliga förvärvsarbetande. Samtidigt är det 454 personer som pendlar in från andra kommuner, vilket motsvarar 14 procent.

Arjeplog

I Arjeplog är det vanligare med arbetspendling in till kommunen än utpendling. Gruppen inpendlare består av 353 personer. Det motsvarar 24 procent, ställt i relation till antalet förvärvsarbetande som bor här.

Samtidigt är det 196 personer som pendlar ut från kommunen, vilket motsvarar 13 procent av de förvärvsarbetande.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.