Så mycket ökade värdet på företagen i Norr- och Västerbotten

Arkivbild: Lars Westerlund

I Skellefteå ökade värdet på de små- och medelstora företagen under 2016 med 12,2 procent. I Arvidsjaur med 20,2 procent och i Arjeplog var ökningen 9,3 procent. I Malå låg värdena stilla medan de minskade med 1,9 procent i Norsjö och med 4,9 procent i Robertsfors.

 I Västerbotten ökade värdet med 6,3 procent, visar Valuations värdebarometer. Länet hamnar därmed på 12:e plats när värdetillväxten i de olika regionerna i landet jämförs. I Norrbotten ökade värdet med  5,5 procent vilket gav en 15:e plats. I genomsnitt ökade värdet på Sveriges små- och medelstora företag i undersökningen med 5,6 procent under förra året till totalt 655 miljarder kronor.

— Resultaten visar att små- och medelstora företag mår bra i Västerbottens län. Ökningen av det samlade värdet under 2016 kan ses som ett mått på länets framtida utvecklingsmöjligheter, säger Tomas Hjelström, chefsanalytiker vid Valuation Företagsvärderingar i ett pressmeddelande.

Valuations värdebarometer baseras på årsboksluten från totalt 89 538 svenska små- och medelstora företag. Undersökningen omfattar 2 033 aktiebolag i Västerbottens län med mellan 1 och 49 anställda som har bokslutsmånad december 2016.

När samma undersökning genomfördes förra året hamnade Västerbotten på 8:e plats bland länen och tappar nu 4 placeringar. Högst har värdeförändringen varit i Jämtland, där den samlade värdeökningen uppgår till 14,7 procent. Lägst värdeutveckling under 2016 har Västernorrland. Det är också det enda länet med negativ utveckling. Där minskade småföretagens sammanlagda värde med 1,6 procent.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.