Så mycket ökade konkurserna i Norr- och Västerbotten 2017

UCs statistik för konkurser visar att 2017 var ett dystert år. I Västerbotten ökade antalet konkurser med 3 procent och i Norrbotten var ökningen 4 procent. Totalt sett ökar antalet svenska företagskonkurser med 3 procent.

Statistik från UC visar att företagskonkurser för december minskar med -18 procent i Norrbotten och med -13 procent i Västerbotten. I Sverige var minskningen 14 procent.

Hälften av årets tolv månader visade dock ett ökat antal företagskonkurser i Sverige.

– Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med. Ser vi tillbaka så långt som 2015 hade vi inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser. För 2016 är det endast en månad. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC i ett pressmeddelande.

Mest alarmerande är den negativa utvecklingen i två stora branscher, byggbranschen och inom hotell och restaurang. Byggbranschen ökade totalt med 10 procent och hotell- och restaurangbranschen med 19 procent för 2017.

– Förra året sjönk konkurserna i nästan alla branscher. I år är det helt tvärtom.De tänkbara anledningarna är många, och förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från Rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, avslutar Richard Damberg.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.