Så mycket ökade antalet konkurser i Skellefteå

Jessica Gow/TT

I Skellefteå ökade antalet konkurser för aktiebolag med 45 procent under 2017. I Arvidsjaur och i Robertsfors ökade antalet med 100 procent och i Malå var minskningen 100 procent. I Norsjö och Arjeplog gick inga aktiebolag i konkurs vare sig 2016 eller 2017, visar siffror från Creditsafe.

I Skellefteå gick 32 aktiebolag i konkurs 2017, vilket kan jämföras med 22 under 2016. I Robertsfors gick 4 aktiebolag i konkurs vilket är dubbelt så många som 2016. I Arvidsjaur gick 2 aktiebolag i konkurs, medan det var helt konkursfritt i Malå, Norsjö och Arjeplog.

I Sverige gick totalt  5 574 aktiebolag i konkurs, en ökning med tre procent jämfört med året innan.  Av landets 290 kommuner ökade antalet konkurser i nästan hälften under 2017 – 138 kommuner. I 110 kommuner har konkurserna minskat under det senaste året. 28 kommuner har inget företag som gått i konkurs och i 27 kommuner är antalet konkursade företag över 40 aktiebolag.

– Bland de mindre och medelstora regionerna finns både vinnare och förlorare. Ofta drabbas en mindre ort hårt om ett eller flera stora företag går i konkurs eller flyttar verksamheten. Något som också syns tydligt i konkursstatistiken för respektive kommun, säger Krister Jonsson, vd på Creditsafe i ett pressmeddelande.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.