Så mycket har priset på bostadsrätter i Norr- och Västerbotten ökat under 5 år

Under de senaste fem åren har prisökningen på bostadsrätter varit 118 procent i Norrbotten och 87 procent i Västerbotten. Detta är betydligt högre än rikssnittet på 62 procent. Siffrorna har mäklarkedjan Fastighetsbyrån tagit fram.

I Norrbotten har priserna under de senaste fem åren ökat med 673 167 kronor och i Västerbotten ligger ökningen på 696 615 kronor.

Bostadsrättsägare i Västernorrland är de största vinnarna med en uppgång på 124 procent. Räknat i kronor ligger Stockholms län i topp där en bostadsrätt i snitt ökat i värde med drygt 1,4 miljoner kronor.

– Låga räntor och bostadsbrist är de främsta faktorerna bakom de stigande priserna. Vi såg en rush på marknaden innan amorteringskravet infördes i juni 2016. Efter det har det lugnat ner sig något men det är först nu vi börjar se de ordentliga effekterna av striktare utlåning. Att priserna planar ut är en sund utveckling, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Utifrån procentuell prisökning är det orter som utgår från en lägre prisnivå som ligger i topp. Tittar man däremot på värdeökning i kronor är det på dyrare orter man kan se de största vinnarna med Stockholms län och länets kommuner i topp. På Lidingö har en bostadsrättsägare i snitt ”tjänat” över två miljoner på fem år, över 1000 kronor om dagen, på sin bostad.

– Det blir väldigt påtagligt när man tittar på den faktiska värdeökningen. I vissa kommuner är värdeökningen på fem år många gånger högre än snittpriset för en bostadsrätt på billigare orter, avslutar Johan Engström.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.