Så mycket har priserna på fritidshus stigit i Skellefteå

Jessica Gow/TT

I Skellefteå har priserna på fritidshus ökat med hela 76 procent de senaste fem åren. 

Statistik som Fastighetsbyrån beställt från Mäklarstatistik visar att prisuppgången på fritidshus i Skellefteå varit störst i Västerbotten. I Robertsfors har ökningen varit 63 procent. För Västerbotten ligger uppgången på 45 procent vilket är näst mest i landet, medan uppgången i Norrbotten är 22 procent. Snittökningen för riket i stort ligger på 18 procent där medelpriset för ett fritidshus  landar på strax under 1,6 miljoner kronor.

Störst ökning kan man se i Dalarnas län där priserna har ökat med 47 procent. Det finns dock ett par län där priserna har gått ner något under de senaste fem åren. I Blekinge ser man den tydligaste nedgången på -3 procent.

– Låga räntor och en kraftig prisökning på permanentbostäder gör att en större grupp har utrymme att köpa fritidshus. Det känns även som att vi både har en grå och grön våg. Många vill bo centralt i storstäderna men samtidigt ha möjlighet att fly ifrån den tidvis grå och hektiska vardagen till en mer lugn och lantlig miljö, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.