Så mycket har elnätsavgifterna ökat i Västerbotten

Arkivbild Roine Sandlén

Sedan 2016 har elnätsavgiften i Skellefteå, Norsjö, Malå och Robertsfors ökat med 1,9 procent. I Västerbotten är ökningen i genomsnitt på 7,8 procent. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner. 

Prisökningen på elnätsavgifterna under de senaste fem åren är 23 procent för Skellefteå, Norsjö, Malå och Robertsfors. I genomsnitt har priserna i Västerbotten ökat med 33,4 procent jämfört med rikssnittet på cirka 25 procent.

– Ett väl fungerande elnät är en förutsättning för att samhället ska fungera. Det kräver underhåll och utveckling av näten. Vi vill inte hamna i järnvägens situation där uteblivna investeringar fått stora följder, säger Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige i ett pressmeddelande.

De senaste 15 åren har elnätsföretagen satsat ungefär 50 miljarder kronor på att säkra näten mot vädrets makter, oftast genom att ersätta luftledningar med elkablar i marken. En stor orsak till att det krävs investeringar i elnäten är också framtidens ökade krav på smarthet i näten.
– Här handlar det om att kunderna ska kunna bli mer flexibla i sin elanvändning. Andra nya inslag är att fler vill producera sin egen el hemma, ofta med solceller, vilket påverkar elnätens design. Fler elfordon som behöver kunna laddas på många platser, kan också förväntas, konstaterar Pernilla Winnhed.

Elkostnaden för en eluppvärmd genomsnittsvilla med rörligt elpris består 2017 till 25 procent av elnätsavgift, 30 procent var elhandelspris och 45 procent skatter och avgifter.

– Den totala elkostnaden för kunderna har de senaste åren varit oförändrad, men sammansättningen har förändrats. Medan elhandelspriset sjunkit har kostnaden för elnätet och framför allt skatterna ökat, avslutar Pernilla Winnhed.

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.