Så mycket försvinner i onödiga pensionsavgifter i Norr- och Västerbotten

Tomas Carlsson

101 miljoner kronor beräknas de privatanställda tjänstemännen i Västerbotten betala i onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning under en tioårsperiod. I Norrbotten är motsvarande siffra 99 miljoner. I Sverige handlar det totalt om 5,6 miljarder. Det visar nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

– Många fler borde flytta sin tjänstepension till ett sparande med lägre avgifter. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till en femtedel mer i framtida pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum i ett pressmeddelande.

Många kan öka sin framtida pension genom att flytta redan intjänade pensionspengar i tjänstepensionen ITP till upphandlade fonder, med halverade avgifter jämfört med samma fonder på den öppna marknaden. Trots att möjligheten har funnits sedan 2007 är det bara var fjärde tjänsteman, 24 procent, som har gjort detta.

Det innebär att för närvarande har landets privatanställda tjänstemän tillsammans mer än 50 miljarder kronor kvar i gamla försäkringar med onödigt höga avgifter.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Genom att flytta pengarna till upphandlade fonder kan mer pengar gå till den egna pensionen, i stället för att försvinna som höga avgifter och utebliven avkastning, menar Tomas Carlsson.

 

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.