Så många av Skellefteås unga börjar på högskolan

PLANERA STOCKHOLM 20120112 Studera. En student vid Stockholms universitet sitter lutad över sina böcker. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Kod 10140

38,8 procent av Skellefteås 24-åringar hade under 2016 påbörjat en högskoleutbildning, vilket är lägre än rikssnittet.

Det visar en sammanställning från Universitetskanslerämbetet, UKÄ, som analyserat i vilken utsträckning som unga påbörjar en högskoleutbildning. De analyserar även vilka skillnader som finns mellan olika län och kommuner vid olika åldrar och skillnader mellan kvinnor och män.

I hela Västerbottens län var andelen 39,3 procent och i landet som helhet 43,6 procent. I Skellefteå är alltså andelen 38,8 procent och i Malå 21,2 procent.

De regionala skillnaderna är stora. I kommunen med högst andel, Danderyd, påbörjade 81,3 procent en högskoleutbildning, medan andelen var 16,0 procent i den kommun som hade lägst övergång.

– I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor. Sen är det viktigt att komma ihåg att i kommuner där det inte bor så många kan det se ut som att svängningarna är väldigt stora när det i själva verket rör sig om ett mindre antal individer, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ, i ett pressmeddelande.

I analysen konstateras det att fler kvinnor än män söker sig till högskolan. Vid 24 års ålder hade 51,6 procent av kvinnorna i Sverige påbörjat högskolestudier, jämfört med 36,0 procent av männen. I högskolan som helhet utgör kvinnorna cirka 60 procent, och så har det sett ut de senaste tio åren med endast små förändringar.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.