Så kortade Alimak ledtiden radikalt

Notera att denna artikel är från 2017
Sören Andersson Foto: Lars Westerlund

På Inköpardagen i Norr som i onsdags genomfördes i Skellefteå berättade Sören Andersson, produktionstekniker hos Alimak Hek i Skellefteå om hur de genom ett tätare samarbete med sin underleverantör Ferex i Byske lyckades minska ledtiden på en hissgrind från tio veckor till två veckor om det skulle behövas.

Projektet på Alimak, som genomfördes under åtta månader 2015-2016, utfördes i samarbete med konsultföretaget iTid från Luleå. Det hela handlade om att få ner ledtiden på en stor hissgrind som tillverkas av underleverantören Ferex.

– Vi satte oss ner med medarbetare på Ferex för att hitta sätt att halvera ledtiden från tio till fem veckor. Fyra veckor skulle tiden hos Ferex minska och en vecka hos oss. I första etappen klarade vi inte riktigt målet utan landade på sex veckor, berättar Sören Andersson.

Därefter slog de ihop sina kloka huvuden igen och bestämde sig för att minska tiden ytterligare och få till en ”De Luxe-lösning” med en ledtid på fyra veckor.

– Vi hade först inriktat oss på att vässa tillverkningen av specialkomponenter och nu blandade vi även in standardkomponenterna. En del i lösningen blev också att Ferex alltid ska ha ett minimilager hos sig som vi på Alimak står för. Då gick det betydligt bättre och vi kan nu  lova kunden en leveranstid på tre veckor och det kan faktiskt gå snabbare än så.

Sören Andersson konstaterar att den nya lösningen har varit positiv både för Alimak och för Ferex.

– Vi har tidigare plågat dem jättemycket för att få fram grindarna. Nu har vi betydligt mer luft i beställningarna. Det råder ett större lugn och det krävs betydligt färre mejl och telefonsamtal för att få det att fungera.  Även efter avslutat projekt har vi och medarbetarna på Ferex fortsatt att träffas, säger Sören Andersson.

Jarkko Erikshammar från itid konstaterar att en viktig ingrediens för att kunna minska ledtiderna är att sätta sig in ordentligt i leverantörens situation.

– Vilket var fallet i samarbetet mellan Alimak och Ferex. Vid den här typen av projekt bör man inte ta med prisförhandlarna utan bara de som är mitt i produktionsflödet, berättar han.

Han betonar också vikten av att vid den här typen av projekt satsa på att förstå slutkundens behov, vara transparenta mot varandra och dela på risken.

Silfs vd Carina Dahllöf, berättade om tio aktuella trender inom inköp och supply chain management.

– Etta på trendlistan är användande av etiska standarder som företagen nu måste ha. På andra plats kommer användning av tydliga mål och trea är att arbeta i tvärfunktionella team, säger hon och betonar också vikten av att inköparna är med redan från början när en ny produkt ska utvecklas.

Wim Eikelboom, inköpschef på BAE System Hägglunds i Örnsköldsvik, berättade om de strategier och projekt som hans företag arbetar med för att utveckla sitt inköpsarbete.

– För våra underleverantörer är det ett stort problem att vi under resans gång från demo till full produktion måste ändra beställningen kontinuerligt efter kundens önskemål. Det kan handla om 5-10 ändringar och en gång fick vi ändra beställningen på en stol 21 gånger, berättar han.

Andra föreläsare under dagen, som lockat cirka 130 deltagare, var Helena Brynolfsson, ProSourcia, som pratade om strategier kring mätning och uppföljning, Jörgen Hellsten, Kompetenslaget,  som talade om förhandlingsteknik och Stina Tang, ÅF som pratade om strategier för ökad konkurrenskraft.

Under dagen hann man även med en workshop och en paneldiskussion. Inköpsdagen arrangerades av Koverberg Consulting och Awance Affärsutveckling i samarbete med Silf, Apper, Kompetenslaget, iTid och ÅF.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.