Så kapades bygglovstiden i Skellefteå från ett kvartal till tre veckor

Notera att denna artikel är från 2016

Skellefteå kommun har under året satsat hårt på att kapa bygglovstiderna. Och de har lyckats bra. Handläggningen har minskat från 14-15 veckor till tre veckor. Det kom fram när Svenskt Näringsliv i onsdags arrangerade ett frukostmöte om kommunernas regeltillämpning på Scandic Hotel.

Under 2016 har Näringslivets Regelnämnd, NNR, gjort en undersökning och uppföljning av kommunernas regeltillämpning.

– Vi har tittat på sex områden, offentlig upphandling, serveringstillstånd, livsmedelskontroll, miljöfarlig verksamhet, bygglov och företagslotsning, berättar August Liljeqvist, sakkunnig på NNR.

Han konstaterar att resultaten,visar på skillnader i villkor och kostnader för företagen beroende på vilken kommun de verkar i. Samtidigt har många kommuner visat att det går att bli snabbare och effektivare.

– Skellefteå är duktiga på många områden, men inte på allt, säger August.

Ett bra exempel från Skellefteå kommun som lyftes fram på frukostseminariet  var kapandet av bygglovstider. Detta presenterades av Robert Nyman, som lett arbetet. Han anställdes i januari som verksamhetschef för trafik och bygglov i Skellefteå kommun. Robert kom då närmast från byggföretaget Peab.

Den stora skillnaden är att bygglovshandläggare i Skellefteå numera jobbar mer tillsammans. Gruppen samlas på måndagar, drar de inkomna ärendena och delar upp dem. Sedan tas besluten gemensamt i gruppen. På så sätt minskar risken för olika bedömningar. Många kommuner har besökt Skellefteå för att se hur de lyckats med att förkorta sina tider för handläggningen.

I rapporten från NNR visar det sig att runt hälften av Sveriges kommuner blivit snabbare med sitt bygglovsarbete sedan 2012. Några små kommuner anger till och med att de handlägger bygglov inom en vecka från att fullständig ansökan inkommit. I de rekommendationer till Sveriges kommuner som NNR tagit fram anges nu tre veckor som maximal handläggning.

– En slutsats från vår undersökning är att kommunerna måste bli bättre att prata med varandra kring rutiner så att de kan bli effektivare och öka kvaliteten i sin verksamhet. Det är viktigt att vi får en regional och nationell samsyn på hur regelverk ska tolkas, säger August Liljeqvist.

NNR har även granskat kostnaderna för bygglov och det har visat sig att det kan skilja upp till 165 000 kronor mellan kommunerna. I Skellefteå, som hanterar cirka 1 500 bygglovsärenden varje år, kostar ett bygglov inklusive planavgift  i snitt 31 000 kronor.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.