Så bra går det för Norra Skogsägarna

Norra Skogsägarna redovisar ett rörelesresultat på 30,6 miljoner kronor under årets första åtta månader, vilket kan jämföras med samma period förra året när resultatet landade på 45,1 miljoner.

Resultatnivån för den operativa verksamheten är i det närmaste oförändrad eftersom förra årets resultat lyftes av en reavinst på 14,5 miljoner efter en fastighetsförsäljning.

Perioden har präglats av hög efterfrågan på sågade trävaror men vårens goda prisnivåer dämpades under sommaren av valutakursförändringar. Även produktionsvolymen av sågade trävaror har varit lägre under periodens senare del eftersom stora ombyggnationer gjorts i Norras bägge sågverk.
– Under juli och augusti låg sågverksproduktionen till stora delar nere då vi satsade 110 miljoner kronor i ny utrustning. Projekten har gått enligt plan och vi står nu rustade för framtiden och det skulle inte förvåna mig om vi slår produktionsrekord innan året är slut, säger vd Pär Lärkeryd i ett pressmeddelande.

Inom den skogliga verksamheten har affärsmodellen breddats genom lanseringen av tjänsten Skogsägarstrategi. Dessutom har en ny modell för skogliga utbildningar lanserats och ytterligare ett kontor för skogsekonomiska tjänster har öppnats i Luleå.
– Vi märker att våra tjänster är efterfrågade och de leder till ökad virkesomsättning. Under årets första åtta månader ökade den inmätta virkesvolymen med fem procent jämfört med samma period förra året, berättar Pär Lärkeryd.

Norra fortsätter sin satsning på ökad sågverksproduktion för att skapa rätt balans mellan efterfrågan på timmer och massaved.
– Skogsindustrins långsiktiga satsningar ger hopp om framtiden och det gäller att följa med på tåget mot framtiden så att våra medlemmar ska kunna ta del av de möjligheter som är på väg att skapas för svenskt skogsbruk, avslutar Pär Lärkeryd.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.