Rikskänd tävling tar paus ytterligare ett år

Nickelfynd. Ett fynd av nickel vid Bodaträsket, som belönades av Mineraljakten, ledde till överflygningar norr om Skellefteå Airport. Foto: .

Tävlingen Mineraljakten har fortsatt uppehåll under 2017.

Senast tävlingen arrangerades var 2014. 2015 och 2016 genomfördes den inte och nu är det klart att det inte heller blir något under 2017.

– Vår förhoppning är att kunna starta upp 2018 då som treårigt, och i bästa fall femårigt, projekt, säger Leif Bildström vid SGU i Malå. Han fungerar som tävlingens ­talesman.

Att det blivit ett uppehåll beror på ekonomiska orsaker.

– Vi kan inte lova något än, men vi har på gång stadiga finansiärer. Under hösten kommer vi att veta mer, berättar Bildström.

Faktum är att Mineraljakten skulle ha fyllt 50 år i år. Fynd från mer än halva Sverige har belönats genom åren.

2014 delade Mineraljakten ut 16 ordinarie priser och därutöver sex stimulanspriser till mineraljägare. Bakgrunden till Mineraljakten är att skapa intresse för geologi, mineral och malm. Nya fyndigheter av mineral kan också på sikt leda till nya arbetstillfällen och gruvor.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.