Protester mot ny torvtäkt

Notera att denna artikel är från 2016
Norran den 10 februari.

Planerna på en torvtäkt vid Fisktjärnliden väcker starka känslor. En namninsamling och en Facebooksida har startats och i morgon kväll hålls ett öppet möte i Burträsk.

Skellefteå Kraft och Holmen Energi vill öppna en ny torvtäkt vid Fisktjärnliden mellan Bastuträsk och Burträsk. Bakgrunden är bland annat att gamla täkter måste ersättas och att företagen vill öka användningen av torv.

Men många som berörs av planerna är kritiska. De varnar för att torvbrytningen kommer att leda till utsläpp av kvicksilver, ett gift som i sin tur riskerar att rinna vidare till Bureälven, Risån, Göksjön och Stora Bygdeträsket.

Det skulle slå hårt mot fisket i området.

– Gädda, gös och abborre är högst upp i näringskedjan och då anrikas giftet i dem. Det är samma sak som när rovfågelstammarna drabbades på 60-talet, säger Göran Lindgren, Avaborg, en av dem som engagerat sig.

I och med att den planerade torvtäkten är så stor befarar han att det blir en långvarig period med ökade kvicksilverutsläpp:

– Vi pratar om 30 år, säger han.

Göran Lindgren tycker också att det känns konstigt att ett kommunalt bolag vill bryta torv i ett område där många myrar bedöms ha ett högt naturvärde.

För att skapa opinion har några av de mest engagerade startat en namninsamling och Facebooksidan ”Rädda Fisktjärnliden”.

Dessutom arrangerar de i morgon kväll ett öppet möte på Navet i Burträsk där representanter för bland annat Skellefteå Kraft, miljönämnden och Naturskyddsföreningen ska delta.

– Jag hoppas att de lägger ner projektet. Det skulle vara helt vansinnigt att öppna en så stor torvtäkt i ett så känsligt naturområde. Det är fina vatten som förstörs, säger Göran Lindgren.

 

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.