Skellefteå mot rikstrenden – villapriserna går upp

Foto: Janerik Henriksson/TT

Prisnedgången på bostäder fortsätter i Sverige. Men i Skellefteå har villapriserna, när det gäller perioden november–januari, gått upp med sju procent jämfört med motsvarande period föregående år, visar januarisiffror från Svensk Mäklarstatistik.

Villapriserna i Skellefteå, under perioden november–januari, ökade även med tre procent jämfört med den föregående tremånadersperioden, enligt Svensk mäklarstatistik. Det går alltså mot rikstrenden där priset på både villor och bostadsrätter sjönk med en procent mellan december och januari.

– Den allmänna trenden pekar fortsatt nedåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Kan vara större

Men frågan är om inte nedgången är större än vad den ser ut. Säsongsmässigt brukar nästan alltid priserna stiga från en svag decembermånad när färre affärer görs. Per-Arne Sandegren bekräftar den bilden.

– Men jag skulle inte våga dra den slutsatsen eftersom marknaden är ovanligt osäker nu, säger Sandegren.

Jämfört med höstens ganska kraftiga prisfall ser takten i nedgången ut att avta. Prisfallet på bostadsrätter de senaste tre månaderna ligger på sex procent i riket – i Skellefteå har priset gått ner med tio procent. Jämfört med motsvarande period ett år tidigare, så har bostadsrättspriserna gått ner med två procent i Skellefteå.

Det faktum att antalet bostadsaffärer i riket i januari var något högre än vid samma tidpunkt förra året talar också för att säljare och köpare nu har börjat hitta varandra igen, om än på en lägre nivå.

Störst går först

Prisfallet har under hösten och förvintern varit störst i Stockholmsområdet.

– Bostadsrätter i Stockholm inledde nedgången. Sedan har Göteborg och Malmö med en viss eftersläpning kommit efter, säger Sandegren.

Att priser på bostadsrätter i Storstockholm låg stilla mellan december och januari skulle därmed kunna vara ytterligare en signal om att det värsta prisfallet är över.

Men osäkerheten är stor, det normala säsongsmönstret är osäkert och det är först de kommande månaderna som antalet affärer brukar ta fart ordentligt. Då blir trenden tydligare, enligt Sandegren.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.