Prisat företag ansöker om att sättas i konkurs

Notera att denna artikel är från 2017

Furacenter och boende AB i Jörn, som flera gånger prisats för sin betydelse för Jörns samhälle, har ansökt om att sättas i konkurs. Företaget har drivit Jörns badhus samt restaurang- och städverksamhet.

Ägaren Cathrin Elfstrand vill inte ställa upp på en intervju men säger att hon inte ansöker om konkurs av ekonomiska skäl utan privata.

Företagets verksamheter har under det senaste året avvecklats eller övertagits av andra aktörer.

Furacenter och boende AB drev Jörns badhus fram till den sista juni 2016, då driften togs över av Badhusets vänner i Jörn AB, som köpte lokalen av Skellefteå kommun för en krona.

– Vi nyöppnade under ny regi den första augusti. Det är två personer som är heltidsanställda här, säger Leif Johannesson, Jörns badhus.

Till 2019

Badhusets vänner har kontrakt med kommunen fram till 2019.

– De får en miljon kronor i bidrag av kommunen per verksamhetsår, säger Berit Markstedt, avdelningschef vid fritidskontoret.

Den i Byske stängdes för några år sedan och den i Jörn avvecklades förra året.

Påverkas inte

Trygghetsboendet Furacenter, före detta Furugården, påverkas inte av konkursen då det drivs av Skellefteå Egendom. Det är namnet som är ”lånat”.

– Furacenter och boende AB har hyrt restauranglokalen i våra boenden i Jörn och Byske. Den i Byske stängdes för några år sedan och den i Jörn avvecklades förra året, säger Marina Sandström, vd Skellefteå Egendom.

Sedan dess har det inte funnits någon restaurang i huset.

Matlådor

– Ett trygghetsboende har en kringservice i form av handikapp- och äldreanpassade lägenheter, gemensamma lokaler och en trygghetsvärdinna. Det är upp till hyresgästerna att antingen laga mat själva eller via kommunen få beviljat att få en matlåda, säger Marina Sandström.

Furacenter och boende AB har även drivit städverksamhet i Jörn och på andra orter. Den delen av företaget avvecklas i samband med konkursen.

Ett edgångssammanträde om konkursen ska hållas vid Skellefteå tingsrätt i slutet av mars.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.