Outotecs medarbetare byggde skolmatsal i Namibia

Elisabeth Lundmark och Caroline Griff Foto: Lars Westerlund
Elisabeth Lundmark Foto: Lars Westerlund

I samband med att Outotec genomförde ett stort projekt vid ett smältverk i Tsumeb i Namibia passade de också på att bygga en matsal för skolbarnen i området.

– Där serveras eleverna mat, men lokalen kan också användas till mycket annat. Det känns verkligen bra att ha kunnat bidra till att barnen får äta sig mätta och dessutom få en utbildning, säger Caroline Graff, projektledare vid Outotec i Skellefteå.

I Tsumeb har Outotec byggt en svavelsyrafabrik och installerat modern gasrening i Dundee Precious Metals smältverk. Dessutom har de installerat två konverterugnar med tillhörande huvsystem i den befintliga konverterhallen för att säkra produktionsmålen.

Smältverket, som ligger 43 mil norr om Namibias huvudstad Windhoek, byggdes 1962. Samma bolag som byggde smältverket drev också en stor koppargruva i området och många personer arbetade på smältverket och i gruvorna där det bröts bly, koppar, silver, kadmium och germanium. Gruvdriften har avslutats och merparten av de som jobbade i gruvorna är arbetslösa och lever i fattigdom.

– Malmen till smältverket tar de numera bland annat från Bulgarien, berättar Elisabeth Lundmark, som ledde konstruktionsarbetet i konverterhallen.

2010 köptes smältverket av det brittiska företaget Dundee Precious Metals.

– Området var då mycket förorenat, bland annat av arsenik. Miljökraven i Namibia hade  blivit hårdare och de nya ägarna måste först av allt göra ett rejält lyft på miljösidan, konstaterar Caroline.

Om fler barn får en utbildning har de betydligt större chans att få ett jobb i framtiden.

Outotec fick en stor order på 130 miljoner euro som innebar att de skulle uppgradera kopparsmältverket med  gasrening och uppföra ett svavelsyraverk för en produktion av  240 000 ton svavelsyra varje år.

– På Outotec i Skellefteå är vi experter på att bygga konverterugnar och vi tog främst hand om den delen av projektet. Det här är det största uppdraget som Outotec haft i Afrika, berättar Elisabeth.

I samband med bygget valde Outotec att finansiera bygget av en matsal till Ondudu Primary School i Tsumeb. Outotecs medarbetare som fanns på plats ledde arbetet som utfördes av en lokal byggentreprenör.

– Vi arbetade med byggprojektet på lördagar när vi var lediga, säger Caroline.

Förutom de pengarna som företaget Outotec lade ner i bygget satsade även privatpersoner slantar i det.

– Bland annat valde vi på Outotec i Skellefteå att låta de  15 000 kronor som annars skulle ha gått till våra julklappspengar istället gå till projektet. Vi samlade också in ytterligare 5 000 kronor. Dessa 20 000 kronor  användes till att köpa in utrustning i köket samt mat, berättar Elisabeth Lundmark.

I november 2015 invigdes matsalen av Namibias utbildningsminister Ester Anna Nghipondoka.

När barnbespisning infördes på skolan ökade intresset från föräldrarna att skicka barnen till skolan. Innan matsalen fanns fick de sitta utanför skolan och äta sin mat.

– Tidigare kom bara 20 procent av barnen i området till skolan. Nu ökade andelen till 90 procent. Genom bespisningen får barnen i alla fall ett mål mat om dagen och det i en riktig matsal.  Vissa elever måste gå en mil om dagen för att komma till skolan, säger Caroline Graff.

Bygget av matsalen har blivit mycket uppmärksammat i Namibia.

–  Om fler barn får en utbildning har de betydligt större chans att få ett jobb i framtiden, avslutar Elisabeth Lundmark.

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.