”Otrolig utveckling av turismen i Norrbotten”

Forskarna Daniel Örtqvist och Thomas Ejdermo vid Luleå tekniska universitet har på uppdrag från Region Norrbotten studerat hur Norrbottens besöksnäring utvecklats under åren 2007-2015. ”De senaste åren har inneburit en otrolig utveckling”, säger Daniel Örtqvist i ett pressmeddelande.

Forskarnas intervjuer med den norrbottniska besöksnäringen visar att Swedish Lapland spelar en viktig roll för de många små företag som verkar i länet.

– Man behöver någon som banar väg och samlar resurserna. Många destinationer är för små för att själva locka besökare utan det behövs en regional företrädare, konstaterar Daniel Örtqvist.

Företagen är överens om vilken målgrupp man riktar sig till. Man satsar hellre på få men betalstarka kunder än massturism.

– Tidigare riktade sig den norrbottniska turismen till väldigt många kundsegment. Men att inte avgränsa sig och ha hela världen som målgrupp är inte bra, säger Daniel Örtqvist.

Det är inte bara synen på drömturisten som smalnat av. Företagen har också blivit mer specialiserade. Tidigare kunde ett företag både köra hundspann, servera mat och ordna boende. Nu siktar många in sig på sin specialitet och låter andra företag ta del av inkomsterna från till exempel transport och logi.

– Ett exempel på det är Icehotel som behöver många aktivitetsföretag runt omkring sig för att kunna sysselsätta sina gäster.

Besöksnäringen bidrar inte bara med ekonomisk tillväxt utan även till jämställdhet. Inom turismen är nämligen könsfördelningen lite jämnare än generellt i näringslivet. I ledningen för företag inom besöksnäringen är 44 procent av deltagarna kvinnor, jämfört med 26 procent kvinnor i ledningsgrupp i samhället i stort.

– Besöksnäringen har förutsättningar till att bidra till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden i Norrbotten, konstaterar Anders Örtqvist.

Rapporten presenterades för politiker, tjänstemän och regionala aktörer vid ett dialogmöte under måndagen.

– Vi ser att besöksnäringen breddar arbetsmarknaden och gynnar det lokala näringslivet speciellt i glesbygden. Ett sånt exempel är Tree Hotel i Harads som många vill besöka, säger Anders Öberg, regionråd (S).

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.