Omsättningsrekord för Valutec

Skellefteföretaget Valutec räknar med att 2017 för första gången ha omsatt över 300 miljoner kronor.

Rekordomsättningen berodde på ett starkt sista kvartal för Valutec som är Europas ledande tillverkare av virkestorkar.

Under årets tre sista månader har sågverk i Sverige, Finland och Norge tillsammans investerat i 25 virkestorkar från Valutec. Det handlar om totalt tio affärer och ett ordervärde på över 150 miljoner kronor.

”En milstolpe”

Totalt under året sålde företaget över 40 virkestorkar till hela Europa med en total torkkapacitet på cirka två miljoner kubikmeter.

– För första gången i vår historia landar vi troligen på en total omsättning över 300 miljoner kronor. Det är en milstolpe och ett bevis för att vi fortsätter driva utvecklingen framåt inom virkestorkningen, säger Robert Larsson, vd på Valutec i ett pressmeddelande.

– Mycket tyder på att den starka konjunkturen kommer att hålla i sig. Jag törs redan nu säga att 2018 kommer att bli ett lika bra år, om inte bättre, säger Robert Larsson vidare.

Nyanställningar

Att 2017 blev ett rekordår beror på att många saker samverkat: USA ökade importen av sågade trävaror medan byggandet ökade i Europa. Lägg därtill relativt låga timmerpriser, bra virkespriser och större efterfrågan på nedtorkade produkter har det gjort att många sågverk räknar med högre produktion den närmaste tiden, berättar Valutec.

Under 2017 torkades totalt över 36 miljoner kubikmeter virke i virkestorkar som levererats av Valutec. Volymen motsvarar den sammanlagda produktionen under två år hos Sveriges samtliga sågverk.

– Det kräver medarbetare med hög kompetens och stort kundfokus. Vi hade aldrig kunnat växa över tid utan det. Vi har också nyanställt och vuxit med flera medarbetare under året, säger Robert Larsson.

Valutecs huvudkontor finns i Skellefteå, där cirka 30 medarbetare jobbar.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.