Nytt innovationsprojekt i Norr- och Västerbotten får miljonstöd

Foto: Jessica Gow / TT /

Region Västerbottens arbetsutskott har beviljat fyra projekt delfinansiering på 8,7  miljoner kronor. Ett av projekten är ”Intersective Innovation” som ska utveckla innovativa produkter och tjänster för att skapa tillväxt i Norr- och Västerbotten. Detta ska göras  genom att jobba med öppen innovation i skärningspunkten mellan olika områden, branscher och sektorer.

Projektet som drivs av Piteå Science Park i samarbete med Skellefteå Science City och RISE beviljades 1,7 miljoner kronor. De kommer att arbeta tillsammans med målgruppen som utgörs av små och medelstora företag inom upplevelsenäringar och kulturella och kreativa näringar, digitala tjänstenäringar för smart region och hållbar energi- och miljöteknik.

Umeå Universitet beviljades 2,1 miljoner kronor för projektet “Medicinsk teknik för företagstillväxt i Norrland (MT4North)”. Projektet vill medverka till att utveckla regionens medicintekniska företags forsknings- och innovationsverksamhet och bygga upp ett starkare samarbete mellan regionens företag, sjukvård och akademi.

BioFuel Region beviljades 2 miljoner kronor för projektet “Bothnia Green Fuels. Projektet kommer genomföra praktiska åtgärder för att inom segmentet tung trafik öka användningen av fossilfria och alternativa drivmedel. De ska bygga gröna multifuel stationer på 13 orter och driftsätta en testflotta av tunga fordon som drivs av alternativa drivmedel. Genom projektet kommer det att skapas en transportkorridor av förnybara bränslen för tung trafik från Stockholm, runt Bottenviken och ned till Helsingfors.

Handelskammaren service AC län beviljades 3 miljoner kronor för projektet “Arbetsmarknadskunskap i Umeåregionen”. Syftet med projektet är att organisera och systematisera arbetet med att inspirera pojkar och flickor till framtidens jobb och större möjligheter i arbetslivet, att visa var jobben finns och vilka kompetensnivåer och branschinriktningar som efterfrågas av arbetsgivarna.
Projektet ska tillsammans med arbetsgivare i Umeåregionen hitta former för att införa arbetsmarknadskunskap i skolan och hitta former för ett långsiktigt arbetssätt.

 

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.