Nya Iphone blir upplåst med en blick

Förhandsuppgifterna visade sig stämma. Apples Iphone X låses upp med ansiktsigenkänning och saknar hemknapp.

Den stora frågan var om Apple lyckats utveckla en säker teknik för ansiktsigenkänning. Svaret verkar vara ja. Iphone X går att låsa bara man tittar på den, men bara om rätt person tittar på den. Face ID, som Apple kallar tekniken, ska känna igen personer även om de byter frisyr, går upp i vikt eller skaffar glasögon, till och med i mörker. Det ska inte gå att lura telefonen med ett fotografi.

– Chansen för att en person ska kunna låsa upp din Iphone X med sitt ansikte är en på miljonen, sade vice vd Phil Schiller vid presentationen.

Spexiga emojier

Tekniken ska vara så säker att den går att använda vid nätköp.

Ansiktsigenkänningen kan också användas i mer spexiga sammanhang. Apple presenterade animojier, animerade emojier som kan anpassas efter ditt eget ansikte, något som väckte stort jubel vid presentationen. För vem vill inte ha sitt ansikte på en glad hög med bajs?

Högst jublade dock publiken när det avslöjades att man lyckats förlänga batteritiden, som nu är två timmar längre än på Iphone 7.

Sladdlös laddning

En annan nyhet som Iphone X delar med de lite anonymare nykomlingarna Iphone 8 och Iphone 8 plus är sladdlös laddning, eller induktiv laddning. Här följer Apple den gemensamma Qi-standarden, som finns inbyggd i många av Ikeas möbler. Snart går det att ladda telefonen bara genom att lämna den på soffbordet.

Apple har dock även tagit fram en egen laddplatta, Airpower, som kommer att finnas i handeln nästa år.

Andra nyheter på Iphone X är kant till kant-skärm. Hemknappen har försvunnit och man sveper över skärmen för att aktivera den.

Utöver nya telefoner presenterades en ny Apple watch som kan ta emot både samtal och sms och en skarpare version av Apple TV.

Iphone X släpps den 3 november och kommer att kosta 999 dollar.

 

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Affärsliv

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.